”Restaurant sau Bază mobilă de cercetare pe întreaga Dunăre?”, asta se întreabă deputatul USRPLUS, Bogdan Rodeanu, în legătură cu terminalul de pasageri care aparține Administrației Porturilor Dunării Maritime. Recent, autoritățile locale ar fi recunoscut că pontonul, care a costat un million de euro, nu-și găsește utilitatea în portul Galați.
Într-o postare pe Facebook, deputatul USR, Bogdan Rodeanu propune o soluție pentru construcția care nu poate deservi acostarea navelor de croazieră care trec pe Dunăre, pe la Galați, din cauză că a fost greșit proiectată.
”A fost nevoie de 10 ani pentru ca autoritățile locale din Galați să recunoască evidentul: pontonul ”Schengen”, deținut de APDM este, deocamdată, inutil. A costat 1 milion de euro dar, pentru că a fost proiectat greșit, este incompatibil tehnic cu navele de croazieră care navighează pe Dunăre. Are bordul liber prea jos pentru navele de croazieră și nu poate fi folosit pentru scopul în care a fost construit.
Repet: 10 ani. A fost nevoie de 10 ani, în care pontonul nu a fost utilizat, pentru ca autoritațile să recunoască evidentul.Ce facem? Îl lăsăm să rămână inutil, sau transformăm un proiect greșit, într-un proiect de viitor? În acest moment, soluția propusă ar fi ca acesta să fie transformat în restaurant.
Propun încă o opţiune, academică: de a folosi pontonul pentru programul de cercetare iniţiat de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, care urmează să deruleze monitorizarea şi cercetarea complexă a mediului şi a vieţii acvatice pe tot cursul Dunării, inclusiv cu o navă de cercetare specializată, a cărei achiziție ESTE deja aprobată cu finanțare nerambursabilă europeană.
E vorba de cel mai mare proiect cu acest specific din TOATĂ Europa, iniţiat de o universitate din România, care a primit și aprobare, și finanțare. Da, de aici, din Galați. Pontonul ar urma să extindă facilităţile de bazare a echipamentelor ştiinţifice şi a echipelor de cercetători implicate în operaţiunile REXDAN.
Bineînțeles că putem găsi multiple întrebuințări acestui ponton care, în prezent, zace nefolosit.
Întrebările sunt: Care dintre acestea ar fi mai utile Galațiului? Ce ar fi mai de impact: un restaurant sau o stație de cercetare? Pe ce vrem să ne axăm? Pe ce avem deja, sau pe ceva ce ne-ar aduce recunoaștere internațională, progres și întărirea poziției centrului academic gălățean pe plan european?
Voi susține cooperarea și dialogul între toate părțile mai sus citate cu factorii decizionali guvernamentali, pentru ca această soluție să fie analizată și să fie PRIMA OPȚIUNE în contextul necesității de a identifica o întrebuințare Pontonului ”Schengen”, a scris pe contul de socializare Bogdan Rodeanu, deputat USRPLUS Galați, vicepreședinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională
Sursa foto: Facebook/Bogdan Rodeanu