Reperul
Social

Bac 2024. Timp de lucru suplimentar de o oră la decizia comisiei, pentru candidații nevoiți să își rescrie lucrarea „în situații obiective”

Candidații de la examenul de Bacalaureat 2024 care sunt nevoiți să își rescrie lucrarea la examen din motive care nu țin de ei, precum erori ale comisiei de examen din liceul unde susțin probele scrise, vor putea primi un timp suplimentar de lucru de o oră, la decizia comisiei din centrul de examen, se arată în metodologia de organizare a BAC 2024.

Această prevedere este una nouă față de regulile de organizare de până acum și vine ca măsură pentru compensarea nedreptăților produse în vară pentru zeci de candidați din București-Ilfov, pentru care Ministerul Educației nu a oferit sau cel puțin nu a anunțat public vreun sprijin și nici nu a sancționat profesorii responsabili pentru rescrierea lucrărilor.

„În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat”, scrie în metodologia de organizare a BAC 2024, aprobată prin ordinul ministrului Educației (OME) 6.156.

Totodată, camerele, căștile și alte dispozitive IoT, interzise – metodologia de organizare BAC 2024. Măsura vine în contextul în care, anul acesta, în sesiunea de vară, mai multe fotografii din sălile de examen cu subiectele de la proba de Matematică au apărut în presă la puțin timp după începerea probei. Măsura este nouă față de textul ordinului cu metodologia de organizare a Bacalaureatului 2023.

„Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul”, prevede ordinul la articolul 11, alineatul 4.

Postări asemănătoare

Refugiații din județul Galați învață limba română

Maria Vlad Romaniţă

Trecem la ora de iarnă

Reperul