„Un punct îngrijorător: luni începe examenul de Bacalaureat. Avem înscriși, per total, promoția curentă și promoții anterioare, cu 22.000 de candidați mai puțini ca anul trecut. Sunt 11.000 de candidați mai puțini din promoția curentă 2021, raportat la promoția 2020 și alți 11.000 de candidați înscriși din promoțiile anterioare, înscriși anul acesta față de cei care s-au înscris anul trecut.
Cu siguranță este o legătură între această lungă perioadă în care mulți elevi au rupt, au întrerupt contactul cu școala și nu toți l-au reluat, l-au putut relua. Asta o să afecteze, evident, în mod semnificativ și activitatea universităților. 22.000 de candidați mai puțini înseamnă mult. Ce putem face? Să veghem la o organizare fără niciun fel de incidente și la o adaptare, ceea ce am făcut deja, a regulilor. Spre exemplu, am coborât la minimum două numărul de note necesare încheierii situației școlare (…).
Am adaptat tematica de examen. Practic, anul acesta să știți că, per total, din tematica de examen s-a scos mult mai puțin față de cât s-a scos anul trecut, în bloc, anul trecut s-a scos un întreg semestru”, transmite Sorin Cîmpeanu.
Pentru anul universitar 2021-2022 cifra de școlarizare pentru ciclul licență, învățământ superior, sunt 64.667 de locuri finanțate de la bugetul de stat.
“Subiectele nu vor fi mai ușoare. Formulările vor fi clare, pe înțelesul candidaților, și nu accept sub nicio formă formulări capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național.
Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor, nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.