Reperul
Social

Bani de navetă pentru profesori, din anul școlar 2025-2026

Mai multe măsuri destinate reducerii cheltuielilor bugetare au fost stabilite, la final de 2023, prin OUG 115. Astfel, printre acestea se numără și una ce vizează transportul profesorilor.

Conform ultimelor modificări aduse Legii 198/2023, finanțarea de bază se va asigura din bugetul de stat pentru cheltuielile de transport în cazul personalului din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul de la începutul anului școlar 2025-2026.

Finanțarea de bază asigură desfășurarea în condiții normale a procesului de învățământ, la nivel preuniversitar, conform standardelor naționale, după cum stabilește actuala legislație din domeniul învățământului.

Potrivit articolului 127 din noua lege a învățământului preuniversitar, autoritățile administrației publice locale au, printre altele, obligația de a asigura personalului didactic care nu dispune de locuință în localitatea în care lucrează decontarea cheltuielilor de transport.

Această măsură s-ar putea extinde, astfel încât și inspectorul școlar general sau cel general adjunct dintr-o direcție județeană de învățământ să poată beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, cu condiția să nu dețină o locuință în localitatea în care lucrează.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Postări asemănătoare

Vineri, grevă la CFR. Trenurile nu vor circula două ore

Reperul

Spectacol grandios de Ziua Iei, la Galați

Reperul

Studenții vor putea face și cursuri online din toamnă

Reperul