Reperul
Politic

Banii suplimentari dați de Guvern, topiți în salarii și subvenții

stiri politica

Consilierul local PNL Galați, Onuț Atanasiu arată cu degetul spre administrația gălățeană, despre care declară printr-un comunicat de presă, că a cheltuit banii trimiși de Guvern pentru salarii și nu pentru lupta împotriva noului coronavirus. ”În primele patru luni ale acestui an, municipul Galați a primit de la Guvernul Orban cu peste 36 de milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, de la Guvernul Dăncilă. Din păcate, administrația nu i-a folosit în lupta împotriva Covid 19 sau la investiții, ci pentru majorarea fondului de salarii și acoperirea propriei incompetențe.

În perioada ianuarie – aprilie, municipiul Galați a primit de la Guvern 73,5 milioane de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit și 24,4 milioane din cotele defalcate pentru TVA, față de 48,9 milioane, respectiv 12,8 oferite în perioada similară a anului trecut.  

Banii au acoperit în primul rând gaura de la bugetul local făcută din colectarea dezastruoasă a taxelor locale. Dacă anul trecut persoanele juridice plăteau un impozit pe clădiri de 24,6 milioane, acum au dat doar 9,5 milioane. 

Au crescut în schimb fondurile de salarii de bază. În Primăria Galați el a urcat cu aproape un milion, de la 10,9 în primele patru luni din 2019 la 11,8milioane în perioada similară a acestui an; au crescut cu 20% și la Serviciul Public pentru Evidența Persoanelor (din subordinea Primăriei Galați), de la 1 la 1,2 milioane de lei, pentru a da doar câteva exemple.   

Acolo unde ne-am fi așteptat ca municipalitatea să scadă costurile, acest lucru nu s-a întâmplat. Anul trecut, în primele patru luni Transurb primea de la bugetul local o subvenție de 18,2 milioane de lei. Anul acesta, deși jumătate din perioadă a fost în timpul pandemiei și multe curse au fost anulate, pensionarilor li s-au suspendat abonamentele gratuite iar elevii nu au mai beneficiat de ele, subvenția alocată a fost aproape la fel de mare, de 17,6 milioane.

Niciun leu din cele peste 98 de milioane oferite de Guvernul Orban nu a fost direcționat către combaterea Coronavirusului, abia astăzi urmând a fi discutată o rectificare bugetară care include și acest aspect”, a precizat liberalul Onuț Atanasiu.

Postări asemănătoare

Numai prin vot ne eliberăm de rămăşiţele comunismului şi de un PSD care a inhibat dezvoltarea României

Reperul

Bătălia pentru Galați, faza pe cifre

Sorin Rugină

Scandal în plenul ședinței CJ Brăila pentru un proiect investițional în valoare de 240 de milioane de euro

Reperul