Reperul
Social

Bilanț IPJ: Deficit de cadre, mai puține crime, dar mai mulţi morți în accidente rutiere

* În prezent, deficitul de personal la nivelul Poliţiei gălăţene este de 20% *

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi şi-au prezentat, vineri, bilanțul pe anul 2017. Anul trecut, infracționalitatea stradală a înregistrat valori negative față de anul anterior, numărul total al infracțiunilor sesizate fiind mai mic cu 3%, aceasta continuând să aibă o pondere redusă în totalul infracționalității sesizate. Anul 2017 este caracterizat de o scădere cu 15% a tâlhăriilor comise în mediul stradal și de o creștere nesemnificativă a infracțiunilor de furt (+1). Criminalitatea în mediul rural a cunoscut, de asemenea, în anul 2017 o scădere în procent de 9,69% față  de 2016, o diminuare de 10,65% fiind înregistrată în ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului. Au fost mai multe infracţiuni silvice şi  piscicole.

„În 2017 au fost constatate 193 de infracţiuni prevăzute în codul silvic, cu 27,81% mai multe decât în anul 2016. Au fost aplicate 227 de contravenţii şi au fost confiscate de 1947,19 m.c. material lemnos, 5 autovehicule și alte 10 mijloace de transport. În ceea ce priveşte infracţiunile piscicole, în anul 2017 au fost 60 de infracţiuni constatate la piscicultură, la regimul instituit prin Ordonanţa de Guvern 23/2008, cu 13,2% mai mult decât în anul anterior. 505 infracţiuni stradale au fost sesizate în 2017, 82 sunt cu autori cunoscuţi. 90% dintre infracţiunile stradale au fost comise în mediul urban, cele mai multe pe timpul nopţii. În 2017 au scăzut cu 15% tâlhăriile comise în mediu stradal şi au crescut nesemnificativ infracţiunile de furt, respectiv cu o infracţiune. Infracţionalitatea în mediul rural este, de asemenea, în scădere. În ceea ce priveşte infracţiunea de omor, în anul 2017 au avut loc 12 astfel de cazuri, cu 47% mai puţin decât anul trecut. Dintre 12 crime care au avut loc în judeţul Galaţi în anul 2017, 10 au fost produse în locuinţă, una în curte şi una în stradă. Trei dintre ele au avut loc în mediul urban şi nouă în mediul rural”, a precizat cms. şef Cornel Mototolea, şeful IPJ Galaţi.

Mai multe accidente rutiere grave și mai mulți morți în 2017

În schimb, siguranţa rutieră continuă să rămână o problemă. „Numărul accidentelor rutiere grave rezultate în anul 2017 este cu 26% mai mare decât cel înregistrat în anul 2016. Există creşteri şi la numărul răniţilor grav, dar şi la numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, de la 53 în 2016 la 58 în anul 2017. Creşterea numărului accidentelor grave este datorată în special indisciplinei în trafic şi a numărului mare de autovehicule. În anul 2018, prezenţa va fi mult mai activă în stradă, în teren, iar dispozitivele vor fi dirijate în aşa fel încât în locurile şi zonele unde s-au înregistrat probleme, unde au avut loc accidente, să avem o prezenţă mult mai activă. În stradă avem zi de zi trei echipaje de la poliţia rutieră, nouă poliţişti. Plus poliţiştii de la secţiile de poliţie care au calitatea de poliţist rutier şi care pot fi folosiţi în acţiuni preventive, pe linie rutieră. Din păcate, acestea sunt efectivele, sperăm ca în anul 2018 să suplimentăm efectivul în funcţie de numărul poliţiştilor care vor veni din şcolile de pregătire. Solicit pe această cale din partea conducătorilor auto şi a pietonilor mai multă responsabilitate în trafic”, a precizat cms. şef Cornel Motototea, inspectorul şef al IPJ Galaţi.

IPJ Galați, deficit de cadre de 20%

Poliţiştii gălăţeni se confruntă cu un deficit de cadre de 20%.  Anul trecut, în urma concursurilor  date la IPJ Galaţi, au fost încadraţi 65 de poliţişti, dar alţi 108 au trecut  în rezervă. Speranţa reechilibrării balanţei vine de la şcolile de poliţie, unde a fost suplimentat numărul de locuri.

Postări asemănătoare

Doi adolescenți sunt dați dispăruți

Maria Vlad Romaniţă

Ministrul Educației: Se va deconta naveta chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliul elevului depăşeşte 50 de km

Reperul

Ministrul Educaţiei anunță măsuri după cazurile de profesori agresați

Reperul