Reperul
Administratie Eveniment Galati Galati Social

Blocul B8 trebuie consolidat. Experții propun și construirea unui alt imobil

* Primăria nu poate finanța însă lucrările de consolidare deoarece sunt locuințe proprietate privată, iar acest aspect a stârnit nemulțumirea locatarilor *

Primăria Galați a făcut public raportul privind tasarea blocului B8 din centrul orașului. Blocul va intra în clasa celor cu risc seismic 1. Din analiza la blocul respectiv se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) și implicit nestructurale (fisuri și crăpături la finisaje, pereți compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcție Sud-Est / Nord-Vest, și de faptul că structura de rezistență nu este conformată seismic. Vina ar fi mai ales a locatarilor, care nu și-au întreținut bine instalațiile de apă și canalizare ale blocului.

,,Concluziile raportului final întăresc concluziile raportului preliminar. Practic, sunt probleme și cu terenul fundației, și în structura de rezistență a blocului, o parte din ele cauzate de neîngrijirea corespunzătoarea a blocului preț de mulți ani și a terenului umed din zonă “, susține Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

În acest caz, municipalitatea poate să ajute asociația să obțină fonduri guvernamentale pentru consolidare, dar nu are cum să plătească lucrarea deoarece este vorba despre locuințe proprietate privată.

În schimb, locatarii susțin că vina principală o are societatea de distribuție a apei, aflată în subordinea Primăriei, societate ale cărei instalații ar fi suferit numeroase avarii. ,,Puțin spus supărați, cred că se escamotează adevărul. Nu are asociația nicio vină în legătură cu această tasare, este doar din cauza avariilor de la Apă Canal. Suntem revoltați și extrem de supărați“, spunea unul dintre locatari.

Experții recomandă luarea în calcul a construirii unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare.

Până la realizarea lucrărilor de consolidare recomandate, experții precizează că este imperios necesar să fie stopate toate scurgerile de apă din rețelele existente în subsolul blocului, dar și în perimetrul acestuia.

Postări asemănătoare

UPDATE: Şoferiţa care a provocat accidentul de la Baldovineşti şi fiul acesteia, în stare critică. Bilanţul final – nouă victime

Reperul

Agent de poliţie trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Maria Vlad Romaniţă

VIDEO Scandal în parc

Maria Vlad Romaniţă