Reperul
Economic Politic

Bogdan Rodeanu, USR: Contractul de privatizare al Combinatului Siderurgic trebuie desecretizat de îndată

* Deputatul USR susţine că doar astfel se va putea şti cât şi cum poate interveni statul român în vânzarea unităţii industriale, intenţie anunţată oficial de ArcelorMittal *

Într-o postare pe pagina oficială de pe Facebook, deputatul USR de Galaţi Bogdan Rodeanu cere ca statul român să intervină în anunţata vânzare a combinatului siderurgic de la Galaţi de către compania-mamă ArcelorMittal. „În problema generată în rândul angajaților Combinatului Siderurgic Galați, a mediului de afaceri din Galați și a opiniei publice din orașul nostru de anunțul privind intenția de scoatere la vânzare a combinatului siderurgic gălăţean, consider că statul român are ca principală obligație blocarea vânzării combinatului către o entitate dintr-o ţară ostilă României. Asta în primul rând”, afirmă Bogdan Rodeanu.

Deputatul USR de Galaţi continuă, spunând că statul român poate găsi un alt cumpărător şi, folosindu-se acum de statutul său de membru al Uniunii Europene, poate negocia de pe o poziţie mult mai bună decât cea din 2001, anul în care i-a vândut combinatul de oţel de la Galaţi magnatului britanic de origine indiană Lakshmi Mittal. „De asemenea, statul român mai poate interveni în preluarea combinatului siderurgic de către un alt investitor, în interesul dezvoltării tehnologice, al păstrării locurilor de muncă și al protecției mediului prin condiționări către un posibil nou proprietar, fie în limitele clauzelor contractuale de la vânzarea din anul 2001, dacă acestea sunt suficiente, fie printr-o nouă negociere, de pe o poziție mai avantajoasă decât cele pe care guvernul PDSR condus de Adrian Năstase și-a asumat-o, în 2001, la semnarea contractului de privatizare. Acest avantaj va consta din exercitarea calităţii de membru UE”, a spus Rodeanu.

Parlamentarul a amintit însă că actul de privatizare din 2001 este şi acum secret, ceea ce face imposibilă cunoaşterea deplină a posibilităţilor de intervenţie a statului român în acest subiect fierbinte. „Însă, contractul de privatizare al combinatului siderurgic, încheiat în anul 2001, a fost și este secret. Ca să știm ce pot și ce nu pot să facă autoritățile statului român, acest contract de privatizare trebuie desecretizat de îndată. Pentru a-și salva pielea de Justiție, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu sunt capabili să desecretizeze orice act al statului român li se pare necesar. Dar pentru a salva locurile de muncă a zeci de mii de gălăţeni, Dragnea și Tăriceanu NU sunt capabili să DESECRETIZEZE contractul de privatizare al combinatului„, a încheiat deputatul USR de Galaţi Bogdan Rodeanu.

Gigantul siderurgic ArcelorMittal a anunţat oficial, în urmă cu câteva zile, faptul că intenţionează să vândă combi­na­tul siderurgic din Galaţi, alături de unităţi de producţie din Italia, Macedonia, Cehia, Belgia şi Luxemburg, pentru a putea prelua Ilva, un combinat side­rur­gic din sudul Italiei care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an. Anunţul ArcelorMittal vine după ce Comisia Europeană i-a cerut companiei să renunţe la alte capacităţi dacă vrea să preia Ilva, ca nu cumva poziţia sa să devină prea puternică în siderurgia europeană. De combinatul de la Galați ar fi interesați oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov şi gru­pul turc Erdemir.

 

Postări asemănătoare

Pensiile se măresc de la 1 ianuarie

Reperul

Stângă l-a dat afară pe Dobre din cabinetul parlamentar de la sediul PNL Galați

Sorin Rugină

Ionuț Pucheanu: Toate partidele politice care au consilieri locali și care cred că pot influența un vot, cu siguranță, vor veni să ceară! Orice!

Sorin Rugină