Reperul
Administratie Braila

Brăila, locul VI în topul primăriilor reşedinţă de judeţ în ceea ce priveşte cel mai mic număr de măşti achiziţionate în perioada martie – noiembrie 2020

InfoCons – Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la cheltuielile realizate de primăriile reşedinţă de judeţ din România pentru achiziţia de măşti de protecţie în primele opt luni de pandemie – perioadă critică din punct de vedere epidemiologic – respectiv martie-noiembrie 2020.

Primăria Brăila a plătit un preţ mediu de 1,18 lei/buc. mască, fiind a cincea primărie din ţară cu cel mai mic preţ mediu plătit, după Iaşi, Piteşti, Vaslui, Botoşani şi Galaţi.

În urma studiului, a rezultat că suma medie cheltuită de fiecare primărie a fost de 348.918,39 lei, iar preţul mediu de achiziţie al unei măşti a fost 2,33 lei. Preţurile de achiziţie sunt, însă, foarte diferite de la o primărie la alta.

Potrivit InfoCons, primăriile care au cheltuit cele mai mici sume pentru achiziţia măştilor în această perioadă sunt: Primăria Municipiului Ploieşti (12.199,32 lei), Primăria Municipiului Brăila (14.844,06 lei) şi Primăria Municipiului Slobozia (18.061,82 lei).

În urma analizei, principalele tipuri de măşti achiziţionate au fost: chirurgicale de unică folosinţă, tip FFP1 şi tip FFP2, dar au mai fost achiziţionate măşti din bumbac şi măşti de uz medical. Procedura preponderentă de achiziţie aleasă de către primari a fost cea de achiziţie directă (97% din numărul total de achiziţii).

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, trebuie să fim atenţi la achiziţionarea acestor produse. Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o anumită sumă la achiziţia acestor produse, aşa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuite şi pe ce au fost ele cheltuite.

Suntem plătitori de taxe la stat, deci plătim, până la urmă achiziţia acestor produse care, uneori, sunt la un preţ prea mare – sau prea mic – şi trebuie să ştim pentru ce dăm banii! În calitate de cetăţeni, suntem şi consumatori de servicii publice, aşa că este important să fim consumatori informaţi şi cu atitudine!”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Postări asemănătoare

22 de milioane de euro pentru un campus profesional regional la Galați

Reperul

DJ 242 Foltești – Tg. Bujor – Vârlezi va fi reabilitat cu peste 68 de milioane de lei

Reperul

A fost aprobată documentația tehnică pentru Drumul de Centură

Reperul