* Se estimează că circa 50.000 de brazi vor ajunge îngrășământ în acest sezon *
Timp de câteva săptămâni a bucurat și a înseninat casa, împodobit cu steluțe și beteală, la poalele lui au stat mult așteptatele cadouri, iar spre final crenguțele lui au ornat căzile cu apa sfințită de Bobotează. Acum, ajunge lângă tomberoanele de gunoi. Este povestea bradului de Crăciun.
Dar ea nu se termină aici. Brazii de Crăciun sunt strânși de către lucrătorii Ecosal și duși la centrul de stocare și compostare, unde sunt transformați într-un apreciat îngrășământ natural, compostul.
„Brăduții pe care i-am colectat zilele acestea din oraș ajung la stația de compostare a municipiului Galați, sunt tocați într-un utilaj special, sunt transformați într-o tocătură, care apoi este distribuită în brazde. Periodic, aceste brazde sunt întoarse și umectate, în jur de trei-patru luni se transformă în compost. Acest compost este apoi utilizat la întreținerea spațiilor verzi din municipiu. Pe scurt, ajung un îngrășământ natural, folosit pentru spațiile verzi din municipiul nostru, dar am avut și solicitări din partea agricultorilor. Dacă avem surplus de compost, după ce asigurăm necesarul municipiului, le putem da și dânșilor, contra cost. O tonă de compost ajunge la 150 de lei”, a precizat Mirela Furtună, director la Ecosal Galați.
Se estimează că circa 50.000 de brazi vor ajunge compost în acest sezon.