Reperul
Politic

C. Cristache (PMP Galați): ”Iar le duduie liberalilor economia în cap – exact pe modelul Tăriceanu”

Afirmațiile purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, potrivit cărora în România se înregistrează creștere economică datorită măsurilor prudente luate de actualul guvern, au ajuns motiv de discuții în spațiul virtual. Președintele PMP Galați, Cătălin Cristache a comparat, recent, într-o postare pe un site de socializare, declarațiile lui Ionuț Stroe cu cele ale fostului lider liberal, Călin Popescu Tăriceanu.    

”Proaspătul ginere al uitatului Vela, pe numele său Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, susţine că «Dacă în Occident se vorbeşte despre recesiune, în România este creştere economică. Trebuie să menţinem motoarele economiei turate». Nu ştii ce să faci, să râzi sau să plângi când auzi aşa ceva. Reacţia naturală în faţa unei asemenea aberaţii este să-ţi faci cruce şi să spui “Doamne, apără şi păzeşte”. Iar le duduie liberalilor economia în cap – exact pe modelul Tăriceanu din 2008 care ne anunţa că în România nu va fi nicio criză economică şi că vom avea rate de creştere de peste 10%.

Astfel de declaraţii ne arată că oamenii lui Iohannis şi Ciucă fie habar nu au în ce nisipuri mişcătoare se află România, fie îi consideră pe români foarte proşti şi cred că dacă le vor spune că este bine, oamenii vor uita de neajunsurile cotidiene.

Iar acuzele lui Cristache la adresa liberalului Stroe nu se opresc aici. Acesta continuă prin a aduce argumente care să demonteze ”la vie en rose” pe care o trăiesc românii, în viziunea actualului guvern.

”Patru lucruri i-aş spune acestui neobrăzat de Stroe: 1) în anul cu cea mai mare alocare procentuală pentru investiţii (6,71%), avem doar 0,8% din PIB în primul semestru. 2) avem o scădere a puterii de cumpărare a populaţiei – inflaţie de 15% în condiţiile unei creşteri de doar 12% a salariului mediu (pe cifrele şi aşa cosmetizate ale INS). 3) aşa-zisa creştere se bazează pe un consum de frică (+26,9% încasări din TVA): oamenii s-au temut că preţurile vor creşte şi mai mult şi ca atare au făcut cumpărături mai mari decât le-ar fi fost necesar într-o situaţie normală. 4) Guvernul Ciucă nu a cheltuit nici măcar un leu din PNRR şi nu au deschis nicio linie de finanţare pentru exerciţiul bugetar 2021 – 2027 al UE.

Minciuna colosală este legată de creşterea economică, aproape exclusiv din pix. Exemplu de calcul al creşterii economice: văd cu cât a crescut PIB-ul nominal (urmare a inflaţiei) şi scad un procent (numit deflator) care însă nu este inflaţia anuală (iunie 2022 faţă de iunie 2021) aşa cum ar fi normal, ci este inflaţie medie anuală (fiecare din ultimele 12 luni adunate şi, apoi, împărţite la 12). Evident că acest deflator este mai mic decât inflaţia pe actuala curbă de creştere şi de aceea le rezultă un avans economic mai mare decât cel la care se aşteptau. Pe scurt, este cam ca pe vremea lui Văcăroiu (1994): de la lună la lună, aveam mai mulţi bani în buzunar, dar aceştia valorează mai puţin decât hârtia pe care sunt tipăriţi”, a mai adăugat Cătălin Cristache, președintele PMP Galați.

Postări asemănătoare

Comisarul european Corina Crețu afirmă că proiectul podului peste Dunăre nici nu a fost depus la Bruxelles

Sorin Rugină

George Dircă: Actuala clasă politică a reușit să demonizeze această profesie

Sorin Rugină

A.Popa (PNL Brăila): ”Peste 70% din angajații CJ sunt membri de partid”

Reperul