Reperul
Interviu Politic

C. Cristache (PMP Galați): ”Pensionarii nu ar trebui să stea la pomana lui Ciucă”

Vestea anunțată de premierul Nicolae Ciucă, potrivit căreia pensiile sub 3000 de lei nu vor fi impozitate, nu este privită cu ochi buni de politicieni. Într-o postare pe un site de socializare, Cătălin Cristache, președintele Partidului Mișcarea Populară Galați, susține că prin această măsură pensionarii care se încadrează cu veniturile în această categorie ar avea un câștig aproape nesemnificativ.

”Sună spectaculos la început, n-am ce comenta. Numai că diavolul se ascunde în detalii. Există doar două tipuri de impozite pentru pensii în România: 10% pentru pensiile peste 2.000 de lei şi încă 10% CASS pentru pensiile peste 4.000 de lei. Deci, prin anunţul neimpozitării pensiilor până în 3.000 de lei, beneficiari sunt doar cei cu pensii între 2.000 şi 3.000 de lei. Având în vedere că se impozitează cu 10% doar diferenţa peste 2.000 de lei, în cel mai bun caz, un pensionar care se apropie de 3.000 de lei, ar putea câştiga 100 de lei în plus, iar ceilalţi câţiva lei sau câteva zeci de lei. Adică marea măsură a lui Ciucă este mai puţin decât cei 4 lei pe zi din vouchere pe care le-a promis Guvernul şi pe care încă n-a reuşit de 4 luni să-i livreze oamenilor”, precizează Cătălin Cristache, președintele PMP Galați.

Cătălin Cristache, președintele PMP Galați, are și un sfat pentru pensionari: ”să-și ceară drepturile prevăzute prin lege”.

”Răspunsul #PMP este simplu: respectarea legii. În 2010, Guvernul Boc a promovat legea 263/2010 care prevede la articolul 102 alineatul 5 că: «Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an». Cu alte cuvinte, dacă s-ar respecta legea, pensiile ar trebui crescute cu minimum nivelul inflaţiei. Care este 15,1% în acest moment şi care riscă să ajungă la 20% până la sfârşitul anului. Pensionarii n-ar trebui, deci, să stea la pomana lui Ciucă, ci să-şi ceară drepturile prevăzute prin lege”, a mai subliniat Cristache.

Postări asemănătoare

Comunele Independența, Cuza Vodă, Grivița și Jorăști, modernizate cu bani de la Guvern

Reperul

Rectorul Lucian Georgescu: “mi-am exprimat dorința să candidez la Senat”

Reperul

Andrei Postică este noul președinte USR-PLUS Galați

Reperul