Reperul
Social

Căldura, și de trei ori mai scumpă la iarnă. Explicații de la Calorgal și de la Primărie

* Căldura îi va usca la buzunare pe gălățenii rămași în sistemul de termoficare *

Pentru 3.000 dintre cele 12.000 de apartamente rămase în sistemul centralizat, încălzirea în această iarnă ar putea costa și de trei ori mai mult. Și asta deoarece, dacă locatarii vor semna că sunt de acord să primească de la Calorgal agent termic produs de Electrocentrale, gigacaloria va costa cel puțin 700 de lei, și nu 230 de lei, ca anul trecut, când acest preț era subvenționat de Primărie. ,,Am dat un material către Consiliul Local, preţul estimativ este de peste 700 de lei pentru gigacalorie. Pentru ca această societate să meargă, eu am spus preţul real. Cine vrea, acesta este preţul, în condiţiile în care nu ne mai ajută Primăria. Nu pot estima dacă vom avea sau nu clienţi la iarnă”, a precizat Marian Alexandru, directorul Calorgal.

Municipalitatea gălățeană are și o explicație pentru faptul că nu mai poate subventiona prețul gigacaloriei ca în anii trecuți. ,,Inițial erau 91.500 de apartamente racordate la sistemul centralizat, iar astăzi sunt aproximativ 12.000. Prima dintre soluțiile promovate pentru încălzirea celor rămași în sistem centralizat este legată de transformarea celor 24 de puncte termice în microcentrale de cartier, care vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente. Cea de-a doua soluție este cea legată de ajutorul de 3.000 de lei pentru achiziționarea unui sistem alternativ de încălzire și producere a apei calde. Având în vedere cele două soluții promovate de municipalitate, va fi greu de suportat de la bugetul local valoarea subvenției pentru cei care nu au adpotat una din cele două soluții, costul estimat fiind de circa 700 lei pe gigacalorie”,  a precizat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Unii dintre cei care nici microcentrale de cartier nu au și nici centrale de apartament, dar nici ajutor de la Primărie nu au luat spun că mai bine se încălzesc la calorifere decât să dea 700 lei pe gigacalorie. Alții vor să plătească, chiar dacă dau o pensie pe căldură, pentru că nu au altă soluție.

 

Postări asemănătoare

Târgul de Toamnă de la Galați începe vineri

Maria Vlad Romaniţă

De mâine se dau subvenţii pentru afaceri noi. Vezi cum poți lua peste 30.000 de euro

Reperul

Oamenii străzii sunt deja duși în adăposturi din cauza frigului

Maria Vlad Romaniţă