Reperul
Braila Eveniment Galati

Camerele de supraveghere pot fi instalate în școli doar cu acordul majoritar al părinților

După ce în martie 2024 au decis, printr-o Ordonanță de Urgență, instalarea camerelor de supraveghere în școli fără acordul părinților sau al profesorilor, autoritățile fac un pas înapoi. Potrivit noii decizii, instalarea camerelor audio-video în școli se va face doar cu acordul majoritar al părinților și numai după informarea și consultarea dascălilor.

Chiar și în situații excepționale, atunci când există un risc crescut de violență în spațiul şcolar, instalarea unui astfel de sistem nu se poate face fără informarea tuturor.  O altă modificare decisă de autorități: școlile vor avea anumite obligații, printre care și aceea de a desemna un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.

Înregistrările audio-video, se mai precizează în Ordonanța de Urgență, nu vor putea fi folosite pentru evaluarea profesorilor sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor la orele de curs. Decizia de instalare a sistemului video se va lua pentru maximum un an calendaristic, iar camerele nu vor fi instalate în vestiare și grupuri sanitare.

În schimb, vor putea funcționa în sălile de clasă, de mese, pe holuri, în sălile de festivități, în sălile de sport și în exteriorul clădirilor.

Accesul la înregistrările audio-video se va face în baza unei cereri scrise, motivate, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de către părinții elevilor, personalul unității de învățământ, reprezentanții inspectoratelor școlare, ai Ministerului Educației și reprezentanții DGASPC.

Imaginile pot fi vizualizate și de către psihologul sau consilierul școlar, însă doar cu acordul părintelui, al reprezentantului legal sau al elevului major.

Postări asemănătoare

Ce trebuie să știi despre pensia de urmaș. În ce condiții au dreptul la ea copiii şi soţul supravieţuitor

Reperul

Pompierii din Tecuci au sediu nou

Dat în urmărire de autoritățile franceze, prins de polițiștii gălățeni

Maria Vlad Romaniţă