Reperul
Social

Campania de vaccinare: Centre înfiinţate în comunele gălăţene fără medic de familie

* Acolo vor ajunge medici de familie din alte localităţi ca să îi vaccineze pe cei mici *

La Buciumeni şi la Bălăşeşti, comunele gălăţene fără medic de familie, au fost înfiinţate centre de vaccinare. Acestea funcţionează în cabinetele foştilor medici de familie. Acolo vor veni periodic medici de familie din localităţile învecinate ca să îi vaccineze pe copii, în cadrul campaniei naţionale de vaccinare împotriva rujeolei. Astfel, la Buciumeni vor veni medici de familie din Poiana și din Nicorești, iar la Bălășești va veni un medic de familie din Rădești, a hotărât Comisia de coordonare a campaniei de vaccinare în judeţul Galaţi, comisie constituită prin ordinul prefectului Gabriel Panaitescu.

Campania naţională de vaccinare a demarat recent, după ce în ţara noastră s-a declanşat, în septembrie 2016, o epidemie de rujeolă. Campania de vaccinare este derulată de medicii de familie, cu susţinerea asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari, care au rolul de a convinge populația să accepte vaccinarea.

În judeţul Galaţi, Direcţia de Sănătate Publică a contabilizat, de la finele lunii mai până astăzi, 65 de îmbolnăviri cu rujeolă, dintre care 34 în mediul urban și 28 în mediul rural. Un caz s-a soldat cu deces. Este vorba de un bebeluș de 6 luni, chiar din Buciumeni, comună fără medic de familie. Dintre copiii bolnavi de rujeolă, 37 erau nevaccinaţi din cauza refuzului părinţilor şi 21 din cauză că nu aveau vârsta de vaccinare sau erau bolnavi la momentul vaccinării, în timp ce 7 erau vaccinaţi parţial.

Cauzele îmbolnăvirilor cu rujeolă, la Galaţi, sunt neasigurarea ritmică și suficientă a vaccinurilor, refuzul vaccinării de către părinți, deplasarea populației în străinătate sau în alte județe, dar și resursa umană deficitară din rețeaua de supraveghere a sănătății publice, precum și neasigurarea de medici de familie în toate comunele județului.

În momentul de faţă, în judeţul Galaţi sunt 4.836 de copii nevaccinaţi, cu vârste de la zero luni la 9 ani, potrivit DSP. Acum două săptămâni, însă, judeţul a primit 5.720 de doze de vaccin RRO, care le-au fost distribuite medicilor de familie ca aceştia să ajungă la zi cu vaccinarea copiilor.

Postări asemănătoare

„Cochilii, nestemate ale mării” – 300 de exponate din oceanele lumii

Reperul

Revelion cu 70 de lei de persoană, organizat de Primăria Galaţi pentru cei cu venituri mici

Ciprian Şchiopeţ

Moș Crăciun pe bicicletă le împarte daruri copiilor din Galați

Maria Vlad Romaniţă