Reperul
Economic

Când începe recalcularea pensiilor

Noua lege a pensiilor, așteptată până la finalul anului, va aborda inechitățile din sistem și va fi discutată cu Comisia Europeană și Banca Mondială. În cadrul noii legi, se ia în calcul și o modificare a formulei de calcul a pensiei, stabilind punctul de pensie la 40%-45% din câștigul salarial mediu brut.

Viitoarea lege ar putea să includă și indexarea pensiilor în funcție de rata inflației și să uniformizeze vârsta de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe.Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat adoptarea Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 70 din 31 august 2023, care prevede patru modificări majore în sistemul de pensii din România.

Acestea includ prelungirea avizelor pentru condiții de muncă deosebite, extinderea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează vechimea retroactivă și necesitatea semnăturii olografe pentru documentele de vechime.

De asemenea, ordonanța prelungește contractele de muncă pentru aproximativ 1.000 de angajați, în scopul certificării datelor din carnetele de muncă.Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat modificări importante la pensiile românilor în urma adoptării de câtre guvern a OUG 70/ 31 august 2023.

„Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale:

1. prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale

2. prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024

3. obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă

4. prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024., având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP, care vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor.

Punctul de pensie va fi de 40%-45% din câștigul salarial mediu brut.Viitoarea lege va include, potrivit surselor noastre, și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent.În plus, se vorbește despre egalizare a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.

Postări asemănătoare

Programul Orizont Europa a fost prezentat la Galați

Reperul

Agențiile de turism care au adus turiști străini în România pot primi bani de la stat

Reperul

Fusea: ”Masa caldă în școli, soluție pentru resuscitarea sectorului HoReCa”

Reperul