Reperul
Social

Caravane medicale pentru zonele în care pacienții au acces mai greu la doctori

Parlamentarii propun, printr-un proiect de lege adoptat luni la Senat, introducerea, în Legea sănătății, a conceptului de asistență medicală mobilă și a regulilor pentru asigurarea acestui nou tip de servicii medicale. După cum apare în proiectul de lege ce se-ndreaptă acum către votul decisiv al deputaților, cei aflați în zone izolate sau care nu au acces facil la servicii medicale vor putea beneficia de asistență medicală mobilă.

Asistența medicală mobilă va fi asigurată de medici de specialitate, dar și de alte categorii de personal medical specializat, respectiv de asistenți medicali sau moașe. În plus, în acest tip de acțiuni vor fi implicați și furnizori de servicii conexe actului medical, adică tehnicieni dentari, biologi, biochimiști, fizio-kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, opticieni, tehnicieni de proteze și orteze etc.

Alături de medicii specialiști, sub directa coordonare a acestora, vor mai putea furniza asistență medicală mobilă și medicii rezidenți ori studenții la medicină.

Acest nou tip de asistență medicală va viza prevenția și profilaxia bolilor, screening-ul unor afecțiuni medicale și efectuarea unor controale medicale periodice, generale și de specialitate, dar și livrarea la domiciliu a medicamentelor din programele naționale de sănătate. Mai exact, după cum e precizat în proiect, în cadrul asistenței medicale mobile vor putea fi desfășurate:
activități de medicină preventivă;
activități medicale curative;
activități de investigații și diagnostic;
activități de investigații clinice și paraclinice;
asistență medicală prin telemedicină;
activități de reabilitare medicală;
servicii de screening pentru depistarea precoce a bolilor;
activități conexe actului medical;
educație pentru sănătate.

Este propusă reglementarea asistenței medicale mobile, deoarece, potrivit notei de motivare ce însoțește proiectul, “[l]a nivel național, arii populaționale largi nu beneficiază în prezent de servicii medicale complexe, integrate, fie din cauza infrastructurii, a lipsei personalului medical de specialitate (concentrat în marile centre), fie din motive ce țin de lipsa accesului la informație. Cu toate acestea, grupurile constituite în categorii vulnerabile au nevoie de servicii medicale care să le vină în sprijin”.

Postări asemănătoare

Mii de oameni au venit pe faleză ca să ia agheasmă. Un gălăţean de 37 de ani a prins Crucea Bobotezei

Maria Vlad Romaniţă

Ucrainence însărcinate, îngrijite la Maternitatea ”Buna Vestire” Galați

Maria Vlad Romaniţă

Zile libere plătite pentru părinți, când sunt școlile închise

Reperul