Reperul
Social

Caravane medicale pentru zonele în care pacienții au acces mai greu la doctori

Parlamentarii propun, printr-un proiect de lege înregistrat la Senat, introducerea, în Legea sănătății, a conceptului de asistență medicală mobilă și a regulilor pentru asigurarea acestui nou tip de servicii medicale.

Astfel, vor fi considerate zone în care accesul la serviciile medicale este deficitar localitățile sau zonele dintr-o localitate unde accesul la serviciile de sănătate de orice tip este dificil din cauza populației reduse și a condițiilor improprii de locuit (aflate la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat spital public) sau ca urmare a lipsei furnizării unei anumite categorii de servicii medicale în respectiva zonă.

Asistența medicală mobilă va fi asigurată de medici de specialitate, dar și de alte categorii de personal medical specializat, respectiv de asistenți medicali sau moașe.

Acest nou tip de asistență medicală va viza prevenția și profilaxia bolilor, screening-ul unor afecțiuni medicale și efectuarea unor controale medicale periodice, generale și de specialitate. Mai exact, după cum e precizat în proiect, în cadrul asistenței medicale mobile vor putea fi desfășurate:

-activități de medicină preventivă;

-activități medicale în scop de diagnostic și curativ;

-activități de investigații clinice și paraclinice;

-asistență medicală prin telemedicină;

-activități de reabilitare medicală;

-programe de screening specializate pe diferite afecțiuni;

-activități conexe actului medical;

-educație pentru sănătate.

Asistența medicală mobilă va fi asigurată prin intermediul caravanelor medicale.

Este propusă reglementarea asistenței medicale mobile, deoarece, potrivit notei de motivare ce însoțește proiectul, “[l]a nivel național, arii populaționale largi nu beneficiază în prezent de servicii medicale complexe, integrate, fie din cauza infrastructurii, a lipsei personalului medical de specialitate (concentrat în marile centre), fie din motive ce țin de lipsa accesului la informație. Cu toate acestea, grupurile constituite în categorii vulnerabile au nevoie de servicii medicale care să le vină în sprijin”.

Postări asemănătoare

Combinatul siderurgic de la Galați face angajări

Reperul

Sera de plante exotice va fi gata în 2020

Reperul

A început distribuirea ajutoarelor de la Uniunea Europeană

Maria Vlad Romaniţă