Reperul
Braila Eveniment Galati

Cardul național de sănătate va putea fi accesat și de pe telefon

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că sistemul cardului național de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este învechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet (n.r. portofel electronic). Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a explicat ministrul.

„Ceea ce e important este că 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet, la fel ca un card bancar”, a detaliat Bogdan Ivan.

Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a mai adăugat ministrul Digitalizării.

De când a fost implementat, cardul de sănătate a fost una dintre verigile slabe ale sistemul sanitar românesc. Mai mult a încurcat lucrurile decât le-a simplificat.

Platforma de încărcare a datelor a dat mai mult rateuri, iar medicii au fost obligați, de multe ori, să-și trimită pacienții acasă. Motivul? Ca să poată emite rețete compensate, ori trimiteri la specialist, trebuie să verifice dacă pacientul este asigurat, dar de multe ori nu s-au putut conecta la serverele CNAS pentru această operațiune.

 

Postări asemănătoare

14 decese din cauza infectării cu COVID 19, în județul Galați

Maria Vlad Romaniţă

Se dorește majorarea alocaţiei pentru hrana pacienţilor din spitale

Reperul

S-a încheiat protestul medicilor de familie

Maria Vlad Romaniţă