Cardurile de energie urmează să expire în curând. Valabilitatea cardurilor de energie, prin intermediul cărora se pot plăti facturile pentru încălzire, va expira pe 31 martie 2024.
„Poți folosi cardul de energie până la 31 martie 2024. Plătești cu el facturile la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe”, a informat Poșta Română la începutul acestui an. Beneficiarii pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.
Cu un card se pot face mai multe plăți către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Pentru plata facturilor cu cardul de energie, cetățenii pot folosi una dintre cele tre metode:
-la orice subunitate a Poștei Române;
-la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului;
-online, pe site-ul Poștei Române.
Banii de pe cardurile de energie, necheltuiți până la data de 31 martie, se pierd. Există și posibilitatea ca acești bani să fie retrași cash, în anumite condiții.
Conform unui proiect de ordonanță inițiat pe 25 ianuarie de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, românii care au primit carduri de energie şi au achiziţionat lemne de foc vor putea încasa, în numerar, banii rămaşi pe acestea.
„Prin derogare de la prevederile alin. (5) al art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil, pot încasa în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc”, prevede documentul.
În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin trebuie să prezinte următoarele documente justificative:
a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;
b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;
d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.