Reperul
Economic

Casele de pensii vor primi mai rapid informații privind drepturile românilor din străinătate

„Am făcut luni un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate, în domenii precum pensiile, prestațiile de șomaj, prestațiile familiale, prestații ca urmare a unor accidente de muncă și boli profesionale, recuperarea creanțelor”, apare într-o postare pe Facebook a Ralucăi Turcan, ministrul muncii.

Mai exact, România se va alătura celor 22 de state membre ale Uniunii Europene, ce sunt acum reunite într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, între care funcționează un schimb permanent de informații din domeniile amintite mai sus, prin sistemul informatic Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI).

“Oferim astfel garanția că orice român care se deplasează într-o țară din interiorul UE, precum și persoanele aflate în întreținere sau urmașii, își păstrează drepturile și avantajele dobândite”, a mai scris ministrul.

Schimbul de informații se va face prin intermediul a patru instituții cu acces la sistemul EESSI:
-Casa Națională de Pensii Publice;
-Casa Națională de Asigurări de Sănătate;
-Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă;
-Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială.
Prin utilizarea acestui sistem european, se va asigura continuitatea fluxului de informații “atât de necesar pentru românii care muncesc și trăiesc în spațiul european și pentru familiile lor”, după cum mai apare în postarea ministrului.

Postări asemănătoare

Comisarul european Corina Crețu clarifică situația „îndulcită” de PSD Brăila: Nu există un contract privind construirea podului cu sprijinul UE!

Sorin Rugină

ANAF: Punem la dispoziția contribuabililor sistemul electronic One Stop Shop – OSS

Reperul

BNR anunță că în următoarele luni inflaţia va creşte

Reperul