Reperul
Economic

Casele judeţene de pensii, obligate să ia în calcul toate actele ce atestă contribuţia la pensie

“Am decis să emitem un nou ordin de ministru în procesul de evaluare a dosarelor de pensii pentru recalculare, întrucât am constatat câteva aspecte care trebuiau obligatoriu reglementate. Unu: pensionari care de o viaţă întreagă aşteaptă să li se facă dreptate se adresau Caselor Judeţene de Pensii pentru că în dosarele de pensii pe care le aveau deţineau o serie de documente care să ateste factori suplimentari de contributivitate. Doi: neexistând un cadru legal până în momentul de faţă care să oblige Casele Judeţene de Pensii să ia în evaluare aceşti factori de contributivitate, comportamentul era diferit: unele case acceptau şi includeau în baza de date din dosarele de pensii aceste adeverinţe, altele nu, lucru care, evident, creează un tratament discriminatoriu”, a declarat, la începutul acestei luni, Raluca Turcan, ministrul muncii, citată de Agerpres.

Această practică neunitară a caselor de pensii a dus la numeroase dosare în instanţă privind recalcularea pensiilor. 

Ordinul Ministerului Muncii nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, publicat vineri în Monitorul Oficial nr. 609, vine să îndrepte această situație.

Potrivit ordinului, evaluarea se face prin casele teritoriale de pensii, iar procedura constă de-acum în:

-identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și a celor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/ recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;

-crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior lunii aprilie 2001, care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/ recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/ nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Postări asemănătoare

Plata ratelor la împrumuturi va putea fi amânată, din nou (proiect)

Reperul

Încă 65 de tineri au absolvit Școala de Vară de la ArcelorMittal Galați

Reperul

Angajații cu dizabilități se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului

Reperul