“Am decis să emitem un nou ordin de ministru în procesul de evaluare a dosarelor de pensii pentru recalculare, întrucât am constatat câteva aspecte care trebuiau obligatoriu reglementate. Unu: pensionari care de o viaţă întreagă aşteaptă să li se facă dreptate se adresau Caselor Judeţene de Pensii pentru că în dosarele de pensii pe care le aveau deţineau o serie de documente care să ateste factori suplimentari de contributivitate. Doi: neexistând un cadru legal până în momentul de faţă care să oblige Casele Judeţene de Pensii să ia în evaluare aceşti factori de contributivitate, comportamentul era diferit: unele case acceptau şi includeau în baza de date din dosarele de pensii aceste adeverinţe, altele nu, lucru care, evident, creează un tratament discriminatoriu”, a declarat, la începutul acestei luni, Raluca Turcan, ministrul muncii, citată de Agerpres.
Această practică neunitară a caselor de pensii a dus la numeroase dosare în instanţă privind recalcularea pensiilor.
Ordinul Ministerului Muncii nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, publicat vineri în Monitorul Oficial nr. 609, vine să îndrepte această situație.
Potrivit ordinului, evaluarea se face prin casele teritoriale de pensii, iar procedura constă de-acum în:
-identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și a celor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/ recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
-crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior lunii aprilie 2001, care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/ recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/ nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.