* Primăria Brăila a obținut finanțare europeană în valoare de aproximativ 4,6 milioane de euro, pe care o va folosi pentru a transforma Castelul de Apă într-o atracție turistică de top *
Fostul Castel de Apă al muncipiului Brăila, situat în Grădina Publică, un monument architectonic unic în România, datorită platformei rotative din vârf care permite o vedere panoramică completă asupra orașului, va fi complet reabilitat și introdus în circuitul turistic. Municipalitatea brăileană a reușit să obțină o finanțare europeană în valoare de 4,6 milioane de euro, care va fi folosită pentru a transforma Castelul într-o atracție turistică de nivel național. Castelul va fi transformat într-un observator astronomic, în care se vor derula o multitudine de alte activități conexe. Imobilul va găzdui, de asemenea diverse spații expoziționale cu dispozitive holografice, săli de proiecție și terase cu telescoape mobile pentru observații. Platforma rotativă va fi reabilitată pentru a permite observarea panoramică a orașului.
Castelul de apă din Grădina Mare a Brăilei a fost dat în exploatare în 1912, rolul său fiind de a asigura alimentarea cu apă a mai mult de jumătate din oraş. Cu o înălțime de 35 de metri, era, la momentul respectiv, cea mai înaltă clădire din țară. În 1982, cooperativa de alimentaţie publică „Consumcoop”, în a cărei administrare se afla, a transformat vechiul bazin de apă din vârful construcţiei într-un bar rotativ unic în România. În anii ’90, turnul a intrat în posesia unei firme private din Galați, care l-a exploatat defectuos. În 2006, după un proces care a durat mai mulţi ani, castelul de apă a reintrat în posesia Primăriei Brăila, însă a rămas închis și în paragină până acum.