Reperul
Social

Cât de periculoasă este ambrozia

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Medicii spun că sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome precum urticaria. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, mâncărimea nasului și a ochilor, nas înfundat permanent, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului – episoade de tuse și dificultăți în respiraţie.

„Ce este important de știut e că masca aceasta de protecție pe care am purtat-o noi toată perioada asta cu pandemia, ajută un pic și la evitarea contactului cu particulele astea de la ambrozie și ajută să se simtă un pic mai bine. De vindecat nu se vindecă. Avem la îndemână tot felul de medicamente antialergice. Există de la clasicile antihistaminice până la medicamente mai noi care pot fi utilizate astfel încât simptomatologia să fie redusă”, a declarat pentru TVR Eva Cristescu, medic de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Grav este că planta poate fi vazută pe multe terenuri neîngijite din interiorul orașelor. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide începând de primăvara devreme, când aceasta are 10 -15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință.Proprietarii terenurile pe care crește ambrozia sunt obligați prin lege să o elimine. În caz contrar, pot primi amenzi între 1.000 și 5.000 de lei dacă sunt persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei dacă sunt persoane juridice.

Postări asemănătoare

Protest la ArcelorMittal Galaţi: Sute de siderurgişti au forţat intrarea în turnul administrativ – VIDEO

Maria Vlad Romaniţă

Slujbe fără credincioși de Paștele blajinilor

Maria Vlad Romaniţă

Astroclubul “Calin Popovici” a fost selectat în Proiectul Internațional “Asteroid Search Campaign 2021”

Reperul