Reperul
Economic

Ce compensații trebuie să primească salariații care lucrează de Sfântul Andrei și de Ziua Națională

Potrivit Codului muncii, 30 noiembrie, zi în care se sărbătorește Sfântul Andrei, și 1 decembrie, Ziua Națională a României, sunt zile nelucrătoare în care salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat, primesc liber.

Fiindcă cele două sărbători cad joi și vineri, fiind urmate de weekend, salariații beneficiază, de fapt, de o minivacanță de patru zile (30 noiembrie – 3 decembrie).Deși prin Codul muncii, este stabilit că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

Mai exact, este vorba despre cei ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate, ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu până la 10.000 de lei de către inspectorii muncii.

Postări asemănătoare

Ministrul Muncii: „În cazul companiei din Brăila, am cerut explicații pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanții ITM Brăila, în această perioadă”

Reperul

Guvernul vrea să introducă TAXA pentru mașini de LUX

Reperul

Înmatricularea mașinilor va putea fi făcută online

Reperul