Reperul
Eveniment

Ce riscă cei care folosesc acte false de vaccinare COVID-19, testare sau vindecare

Potrivit comunicatului transmis de MAI, polițiștii „desfășoară mai multe acțiuni pentru combaterea infracțiunilor legate de adeverințele/certificatele false de vaccinare”.

„[S]copul acțiunilor MAI este să limiteze la minimul posibil practica utilizării adeverințelor/certificatelor de vaccinare false prin care sunt puși în pericol toți cei din jur”, a declarat recent Lucian Bode, ministrul de interne.

MAI reamintește că falsul și uzul de fals, fie că este vorba de adeverințe de vindecare sau de certificatele digitale COVID-19, constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani. Totodată, aceeași infracțiune o săvârșesc și cei care folosesc o adeverință falsă de vaccinare sau de trecere prin boală, în format fizic sau electronic, pentru a intra la diverse evenimente sau localuri.

Codul penal român: „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani” (iar tentativa se pedepsește).

Tot în Codul penal se sancționează și uzul de fals, iar cel care a contrafăcut singur adeverința, pe care apoi a și folosit-o, va răspunde și pentru falsificare, și pentru folosire. Uzul de fals înseamnă folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă (penală, nu contravențională), când înscrisul este oficial, cum e cazul adeverinței de vaccinare, iar dacă falsul a fost făcut de altcineva, cel care s-a folosit de adeverința falsă va răspunde doar pentru uz de fals, scrie avocat.net.

Postări asemănătoare

Proxenet reținut

Maria Vlad Romaniţă

Noi măsuri restrictive la nivelul județului Galați

Maria Vlad Romaniţă

Fără permis, băut, a făcut accident și a fugit

Maria Vlad Romaniţă