Reperul
Social

Ceremonie de predare-primire a comenzii și Drapelului de luptă al ISU Galați

Joi a avut loc ceremonia oficială de predare-primire a comenzii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Eremia Grigorescu” al județului Galați. Cu ocazia predării Drapelului de luptă al unității, a avut loc un ceremonial militar și serviciu religios la care au asistat reprezentanți ai autorităților publice locale și comandanți, inspectori șefi din Garnizoana Galați, alături de șefii Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Tulcea, Brăila, Vrancea, Bacău, Vaslui, Harghita și Depozitul de Rezerve Proprii Tecuci.
După 34 de ani de carieră militară, în care și-a pus experiența și priceperea în sprijinul semenilor, colonelul Ion Toma, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Galați, a predat comanda instituției, trecând în rezervă, cu drept de pensionare. Absolvent al Şcolii militare de ofiţeri activi “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Ion Toma și-a început cariera de militar activ la Divizia 11 Mecanizată Oradea, unde rămâne până în 1997, când se transferă la  Inspectoratului Județean de Protecție Civilă Galați pentru a lucra în domeniul pregătirii populației la dezastre. În decembrie 2004, când Inspectoratul Protecției Civile și Corpul Pompierilor Militari s-au unificat, formând Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Galați, Ion Toma preia conducerea Serviciului de Protecție Civilă, unde va rămâne până în anul 2011.
Preocupat permanent de informarea preventivă a populației, lucrul în echipă și pregătirea profesională, participând la cursuri și stagii de perfecționare în domeniul Protecției Civile la Școala de Aplicații pentru Protecția Civilă, perfecționare în management strategic și în management al situațiilor de urgență, militarul Toma Ion a câștigat experiența necesară pentru a fi împuternicit adjunct al Inspectorului Șef în cadrul ISU Galați. De asemenea, pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată, în anul 2010, a fost decorat cu Ordinul “Bărbăţie şi Credinţă” în grad de cavaler cu însemn pentru militari.
În anul 2016 a participat la concursul organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pe care l-a luat cu brio, astfel că de pe data de 1 decembrie a fost numit inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi, funcție pe care a ocupat-o până pe 27 decembrie 2023, când a cerut trecerea în rezervă, cu drept de pensie.
„În cei șapte ani în care a fost comandant al pompierilor gălățeni, colonelul Ion Toma a participat la sute de intervenții, dar și-a pus amprenta și pe mai multe proiecte care vor dăinui peste ani. Dintre acestea amintim doar câteva, defășurate în ultimii ani ai carierei: reabilitarea termică a sediului inspectoratului și a Detașamentului de pompieri Galați, demolarea și reconstruirea Detașamentului de pompieri Tecuci, parteneriatul cu Republica Moldova pentru creșterea protecției populației în situații de urgență, demolarea și reconstruirea sediului Gărzii de intervenție Berești (proiect ce va debuta în anul 2024), precum și construirea unor pichete de intervenție la Berheci și Corod. Pensionarea este un lucru firesc în viața fiecărui om, o etapă normală și un moment pentru ca noi, colectivul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Galați, să ne exprimăm admirația și respectul pentru tot ceea ce a realizat colonelul Ion Toma în cei 34 de ani de carieră, în slujba comunității gălățene. La predarea comenzii unității, îi transmitem domnului colonel Ion Toma multă sănătate, zile liniștite, bucurii alături de cei dragi, dar și o pensie cât mai lungă”, transmit pompierii gălățeni.
În calitatea de inspector șef, a fost numit colonelul Racoviță-Mic Fănel-Cătălin, care a ocupat, până în prezent, funcția de Șef al Centrului Operațional, respectiv pe cea de Împuternicit Prim-adjunct al Inspectorului Șef. Acesta a absolvit în anul 2002, Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, începându-și cariera la Grupul de Pompieri „General Ieremia Grigorescu al județului Galați, ca ofițer responsabil de pregătirea personalului subunităţii pentru desfăşurarea acţiunilor de intervenţie în cadrul Secției de Pompieri Galați.
În perioada 2003-2005 a fost adjunct al comandantului Secției de pompieri Galați. În anul 2005 a fost locțiitor al comandantului Detașamentului de pompieri Galați, având atribuții de coordonare, îndrumare și asigurare a intervențiilor. Din anul 2005 până în 2008, ofițerul a fost ofițer specialist în cadrul Centrului operațional. Timp de șapte ani a fost ofițerul responsabil cu mobilizarea în cadrul ISU Galați, compartiment unde va  reveni în 2015, după o scurtă vreme ca adjunct la comanda Secției de pompieri Tecuci.
Din 2016 și până la finalul anului 2023 a gestionat funcții cu mare responsabilitate în domeniul situațiilor de urgență, fiind șef Centru Operațional, iar de curând împuternicit Prim-Adjunct al Inspectorului Șef.
La festivitatea oficială de predare-primire a comenzii inspectoratului și a Drapelului de Luptă, desfășurată la reședința unității, au participat General Dan Paul Iamandi, Inspectorul General al IGSU, prefectul județului Galați, Sorin Claudiu Gavril, Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, alături de comandanți și inspectori șefi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au luat cuvântul la acest moment festiv al unității noastre.
„Am fost mândru de fiecare reușită, dar am și învățat din fiecare moment dificil pe care l-am petrecut împreună. Am încredere deplină că veți continua să mențineți standardele înalte, răspunzând cu dăruire la fiecare chemare. Pompierii sunt o familie puternică și unită care va servi și pe viitor comunitatea cu devotement și demnitate. În încheiere vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că ați fost alături de mine, precum mulțumesc și familiei mele că mi-a fost alături în momentele cele mai grele. Sunt mândru de ce am realizat împreună cu dvs și voi purta mereu în inimă această nobilă meserie”, a spus colonelul Toma Ion.
Conducerea ISU Galai este asigurată acum de colonelul Racoviță-Mic Fănel-Cătălin. „Desemnarea mea pe funcția de Inspector Șef mă onorează și mă responsabilizează pentru nobila misiune de conducere a salvatorilor gălățeni. Asigurăm în continuare comunitatea de îndeplinirea misiunuilor noastre la cele mai înalte standarde, concentrându-ne pe îndeplinirea obiectivelor instituționale care vizează în principal salvarea semenilor aflaţi în dificultate şi asigurarea protecţiei populației. Vom continua să implementăm proiectele aflate deja în derulare în cadrul instituției noastre și vom iniția noi proiecte ce vor viza în special reducerea timpului de răspuns în situații de urgență precum și pregătirea populației în fața dezastrelor.
Ne propunem să continuăm și să consolidăm colaborarea cu toate instituțiile militare sau civile, în scopul unei comunități mai sigure, menținând încrederea pe care am câștigat-o de-a lungul timpuluui”, a spus colonel Racoviță-Mic Fănel-Cătălin, desemnat Inspector Șef al ISU Galați.

Postări asemănătoare

Prima tranșă de vaccin antigripal a ajuns la Galați

Maria Vlad Romaniţă

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Spania trece în zona roșie

Reperul

Zi liberă plătită, dacă o persoană a realizat autorecenzarea online

Reperul