Reperul
Eveniment

Certificatul verde de vaccinare, valabil nouă luni pentru călătorii în UE

OUG 6/2022 este actul normativ prin care România transpune în practică decizia autorităților europene de a stabili o valabilitate de 270 de zile (nouă luni) pentru certificatele verzi de vaccinare, în lipsa dozei booster. Acest document a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 februarie 2022 și se aplică deja de la momentul apariției.
„La trecerea prin vama românească, orice persoană care vine din UE va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene, care să constea fie din test PCR valabil 72 de ore (aici nu s-a modificat nimic), fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maximum 180 de zile (nici aici n-a intervenit vreo modificare), fie un certificat de vaccinare care, dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare, trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile.

Totodată, pentru cei care au și doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene și, ca urmare, noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcție de decizia finală a Comisiei Europene. (…) Evident că și cetățenii din România care doresc să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice la graniță certificatul de vaccinare și trebuie să se asigure că el se află în valabilitatea de 270 de zile, pentru cei care au schema primară de vaccinare (…)”, a declarat vineri, la o conferință de presă, Adriana Pistol, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

De asemenea, pe plan intern, pentru accesul la activitățile localurilor, cinematografelor, spectacolelor etc., certificatul verde de vaccinare poate fi folosit chiar dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la schema completă de vaccinare, indiferent dacă titularul are sau nu doza booster.

„Această ordonanță nu are niciun fel de impact, nu aduce niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, testare sau de trecere prin boală ce este solicitat pentru desfășurarea diverselor activități pe teritoriul național. Aici, nimic nu se schimbă prin adoptarea acestei ordonanțe”, a subliniat Adriana Pistol.

Postări asemănătoare

Contrabandist prins la volan fără permis și cu alcoolemia record

Maria Vlad Romaniţă

Motociclist rănit din cauza unei șoferițe care nu a acordat prioritate

Maria Vlad Romaniţă

Accident cu 4 victime pe strada Ștefan cel Mare

Maria Vlad Romaniţă