Reperul
Social

Certificatul verde, valabil și fără a treia doză de vaccin

După cum apare într-o postare de vineri de pe pagina personală de Facebook a lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, certificatele verzi emise celor ce au schemă completă de vaccinare își vor păstra valabilitatea, indiferent dacă aceștia fac sau nu și doza de rapel sau, așa cum i se spune frecvent, a treia doză.

Motivul este, potrivit oficialului, faptul că “în acest moment, în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră ca fiind cea cu două doze sau cu o doză, în cazul Johnson & Johnson”.

Așadar, și cei care nu vor face și a treia doză (sau a doua, în cazul vaccinului dezvoltat de Johnson & Johnson) vor putea folosi în continuare certificatele verzi pe care le au în prezent. Printre altele, certificatele verzi vor permite participarea la loteria vaccinării și îi vor scuti pe deținători de carantina de noapte, ce va fi instituită dacă incidența din localitate trece de 6 la mia de locuitori.
Doza de rapel se va face numai cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială de vaccinare, iar cei imunizați cu vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson (o singură doză) nu vor avea nevoie, cel puțin în primă fază, de o doză suplimentară, deoarece utilizarea acestui vaccin a început, în România, în luna mai și nu au trecut cele șase luni necesare pentru administrarea ei.

Postări asemănătoare

La Permise se lucrează pe 24 și pe 31 decembrie

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) Universitatea ”Dunărea de Jos” este pregătită să-și primească studenții

Reperul

Cercetătorul și managerul american William B. Harvey este noul rector al Universității ”Danubius”

Reperul