Reperul
Eveniment Galati

Cinci vandali au distrus statuia lui Eminescu din centrul Galaţiului. Poliţia a deschis dosar penal

* Primăria face apel la cetăţenii care îi recunosc pe vandali să ofere informaţiile Poliţiei *

Prima statuie din România  dedicată poetului național Mihai Eminescu, aflată în parcul gălățean ce îi poartă numele, a fost vandalizată din nou, chiar dacă parcul are pază, se află pe traseul de patrulare al polițiștilor locali și are și supraveghere video. Este vorba despre mâna muzei statuii, care a fost furată în ultimele zile ale anului 2017.

foto facute acum 2 zile cu statuia fara mana muzei (6)

Din păcate, deși vandalii sunt filmați, nu li se disting feţele. Este vorba despre cinci persoane care au fost surprinse de camerele de supraveghere. Polițiștii locali au sesizat furtul, iar poliţiştii naționali au deschis dosar penal pentru furt. Primăria face apel la sprijinul gălăţenilor. „Cetățenii care pot recunoaște sau furniza Poliției informații despre persoanele din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă sunt rugați să o facă la dispeceratul Secției 1 Poliție, tel. 0236 407000/int. 21102”, a anunţat municipalitatea.

Mâna muzei a fost furată de peste 30 de ori până acum. De fiecare dată se face o replică, ba chiar, în ultimii ani, până și replicile erau puse doar la comemorările poetului. Astăzi, o nouă replică a mâinii muzei a fost reataşată și finisată. Poliția Locală a crescut numărul echipajelor și al timpului în care aceștia patrulează în zonă, iar noaptea se va apela inclusiv la echipajele de intervenţie rapidă ale Poliţiei Locale.

muza1

Statuia lui Eminescu din parcul gălăţean care poartă numele poetului a fost sculptată în anul 1911 de Frederic Storck, banii fiind adunaţi prin colectă publică. Din păcate, statuia nu are ca duşmani doar vandalii gălăţeni, care se distrează distrugând un monument emblematic pentru oraş, ci şi timpul, şi condiţiile meteo. Crăpături adânci au apărut în marmura din care este făcută statuia şi, din păcate, dacă nu se iau măsuri de protejare a monumentului, acesta va mai rezista doar câţiva ani.

Postări asemănătoare

Percheziții în Galați și Spania. Trafic de minori și proxenetism ,,în familie”

Maria Vlad Romaniţă

ANOSR solicită extinderea până la finalul lunii septembrie a dezbaterilor pe Legea învățământului superior

Reperul

32 de gălățeni au decedat din cauza coronavirusului

Reperul