Reperul
Administratie Braila Eveniment

Circulația cu tramvaiul a fost reluată pe Bulevardul Dorobanților din Brăila

* Primarul spune că firma constructoare dă asigurări că armătura canalului colector este sigură, chiar dacă folia specială hidroizolantă a fost montată doar pe o treime din lungimea canalului *

Începând de ieri, s-a reluat circulația cu tramvaiul pe Bulevardul Dorobanţilor din Brăila, după ce Primăria a efectuat în sfârșit recepția lucrărilor. Proiectul, demarat în 2009, cu o valoare aproximativă de 30 de milioane de euro, trebuia finalizat în 2013, însă lucrările s-au tărăganat pînă la începutul lui 2016, când în urma neînțelegerilor dintre firma constructoare și municipalitate Primăria a refuzat să facă recepția lucrărilor și a interzis circulația cu tramvaie pe bulevard, până la soluționearea litigiului în instanță. Verdictul a sosit zilele acestea – instanța a dat câștig de cauză constructorului, care a efectuat lucrarea, stabilind că Primăria Municipiului Brăila trebuie să plătească 2.194.000 lei reprezentând costuri către societatea Max Boegl, 75.000 lei penalităţi și 5.000 lei – cheltuieli de judecată.

Din fericire, către Uniunea Europeană nu mai are de restituit nimic, deoarece recepția lucrării s-a realizat înainte de ultimul termen limită stabilit de UE pentru acest tip de proiect și anume 31.12.2018. Corecția de 25% (5 milioane de euro) aplicată de UE în urmă cu 6 ani, când a descoperit niște nereguli la caietul de sarcini pentru licitație, a fost achitată între timp de Primărie.

În ceea ce privește garanția de 10 ani a lucrării, instanța a stabilit că ea a intrat în vigoare la sfârșitul lui 2015, așa cum au declarat constructorii, și nu acum, când s-a făcut recepția lucrării.

Edilul șef spune că acum important este ca municipalitatea să se concentreze pe modernizarea transportului cu tramvaiul și că, în acest sens, vor fi cumpărate tramvaie noi. ”Vă informăm şi asupra faptului că Primăria Municipiului Brăila doreşte ca în municipiu să avem tramvaie noi şi în acest sens am depus un proiect cu finanţare europeană pentru achiziţia unui număr de 10 tramvaie noi şi urmează să mai depunem alte proiecte prin care vom achiziţiona încă 2 tramvaie noi. Cu cele 12 tramvaie pe care le vom avea, anul următor, poate, în Municipiul Brăila, vom analiza dacă sunt suficiente sau dacă mai este nevoie de suplimentare în viitor”, a punctat Marian Dragomir.

În plus, primarul a mai adăugat că se are în vedere și achiziționarea de autobuze electrice, dar și reabilitarea altor bulevarde din oraș. “Pe lângă tramvaiele pe care le vom cumpăra, am mai depus un proiect pe finanţare europeană pentru achiziţia a 11 autobuze electrice, care urmează să intre în licitaţie în perioada următoare. De asemenea, se lucrează şi vom depune în perioada următoare proiecte cu finanţare pentru modernizarea altor bulevarde din Municipiul Brăila. Aş vrea să mă refer în special la Grigore Alexandrescu, inclusiv zona Parc Monument, Baldovineşti şi Bulevardul Independenţei. Două aspecte sunt importante la aceste proiecte: Grigore Alexandrescu şi tot Bulevardul Independenţei vor avea pistă pentru biciclete”, a declarat Dragomir.

Postări asemănătoare

Nou cod deontologic al stomatologilor. De ce riscă cercetarea disciplinară

Reperul

Adrian Tabarac: Directorul APT, Meluța Drăguț, minte cu zâmbetul pe buze

Reperul

Mașină incendiată intenționat

Maria Vlad Romaniţă