Reperul
Social

CNCAV: miocardita și pericardita sunt efecte secundare foarte rare ale vaccinării anti-COVID

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV) vine cu noi informații cu privire la miocardita și pericardita, afecțiuni care pot apărea ca urmare a administrării vaccinului anti-COVID-19.

Potrivit datelor CNCAV, este vorba despre cazuri foarte rare, care apar în special după injectarea celei de-a doua doze de ser, mai ales la bărbații tineri.
Recent, Comitetul de siguranță (PRAC) al EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a ajuns la concluzia că miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu serurile COVID-19 Comirnaty, produs de Pfizer/BioNTech și Spikevax, produs de compania Moderna.
“Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care se manifestă cel mai adesea în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune, iar printre simptome se numără senzația de respirație dificilă (dispnee), bătăile puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații) și durerea în piept.”

Potrivit specialiștilor, evoluția miocarditei și a pericarditei, după vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală, iar simptomele au fost remediate prin repaus sau tratament. Astfel, miocardita și pericardita sunt considerate efecte secundare foarte rare care apar după administrarea unui vaccin dezvoltat pe baza tehnologiei ARN mesager. Pe de altă parte, „în acest moment nu se poate stabili nicio relație de cauzalitate cu miocardita sau pericardita după administrarea vaccinurilor de la companiile Janssen și AstraZeneca”.

„EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere riscul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de COVID-19”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Postări asemănătoare

Secția mobilă ATI COVID nu este încă funcțională

Maria Vlad Romaniţă

Un tunisian în stagiu de pregătire doctorală la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Reperul

Trei noi decese în 24 de ore din cauza noului coronavirus

Maria Vlad Romaniţă