Reperul
Economic

CNPP: Cei care lucrează după pensionare pot cere recalcularea pensiei

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, este explicat la articolul 107 din Legea actuală a pensiilor (263/2010).

Cu alte cuvinte, recalcularea pensiei se poate cere inclusiv dacă persoana în cauză obține documente care n-au fost luate în calcul la momentul stabilirii pensiei pentru limită de vârstă. Cererea de recalculare poate fi descărcată online de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice – aceasta se depune la casa teritorială de pensii împreună cu documentele prin care se dovedesc perioadele lucrate după pensionare.Aproximativ aceleași prevederi se regăsesc și în Legea viitoare a pensiilor (127/2019). Diferența majoră este că, în cazul care o persoană lucrează după pensionare, solicitarea recalculării va fi posibilă o singură dată pe an.

„Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Cererea (…) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii”, este prevăzut la articolul 98 din actul citat.

Postări asemănătoare

T. Sandu: „E foarte complicat să creezi o industrie a turismului la Galați”

Reperul

Orban susține tendința combinatului gălățean: să ajungă la 0 emisii de carbon

Maria Vlad Romaniţă

Când începe Loteria Vaccinării

Reperul