Reperul
Social

CNSU: Măsuri noi împotriva Omicron

Prin Hotărârea nr. 111/2021, CNSU a stabilit ca, pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, în perioada 10.12.2021 (ora 00:00) – 08.01.2022 (ora 24:00), românii și alți cetățeni UE care vin din țări din afara spațiului comunitar vor prezenta test RT-PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală recent vor intra în carantină zece zile.

Totodată, cei care vin din țări UE vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

De la aplicarea acestor reguli fac excepție mai multe categorii de persoane, printre care copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, cei aflați în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării, lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria sau Bulgaria etc.

Ținând cont de numărul mare de români ce se preconizează să vină în țară pentru a petrece aici sărbătorile de iarnă, autoritățile iau în calcul introducerea formularul de localizare a pasagerului.

La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora”, după cum apare într-un comunicat recent al Guvernului.

De asemenea, prin HG 108/2021, s-a stabilit ca cetățenii din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe să stea în carantină timp de 14 zile.

Postări asemănătoare

Încă o zi de proteste la ArcelorMittal Galaţi

Maria Vlad Romaniţă

Legea carantinei, o necunoscută pentru mulți. Oameni bolnavi sunt lăsați fără concedii medicale

Maria Vlad Romaniţă

Cantina de Ajutor Social le oferă asistaților produse alimentare înainte de Paște

Reperul