Reperul
Administratie Braila Economic Galati Investitii Politic

Comisarul european Corina Crețu afirmă că proiectul podului peste Dunăre nici nu a fost depus la Bruxelles

* Declarația vine după ce ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a spus că proiectului podului i se pun bețe în roate inclusiv la Bruxelles din cauza unor interese locale * Liderul PSD Galați, europarlamentarul Dan Nica, respinge speculațiile potrivit cărora el ar fi cel vizat de spusele lui Teodorovici *

După ce ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat la TVR că proiectului podului peste Dunăre de la Brăila i se pun bețe în roate și în țară, și la Bruxelles din cauza intereselor meschine ale unor politicieni, nominalizând afacerea de traversare a Dunării cu bacul, un oficial european spune că, de fapt, documentația nici măcar nu a fost depusă la Bruxelles.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a avertizat, vineri, că sunt probleme privind capacitatea administrativă a României, adăugând că birocrația nu s-a redus, iar domeniul transporturilor a pierdut bani. Ea a făcut apel la Ministerul Transporturilor să depună proiecte mature pentru finanțare europeană, relatează Mediafax. „Fac un apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature, Sibiu – Pitești, Pitești – Constanța, podul de la Brăila. Avem bani să începem din această perioadă de programare studiul de fezabilitate pentru autostrada Montana. Avem bani din Programul Operațional de Infrastructură Mare, sunt surprinsă că toți primarii îmi spun că nu sunt bani, dar la CE (Comisia Europeană – n.r.) ultimul proiect sub analiză este metroul Gara de Nord – Otopeni”, a declarat, vineri, Corina Crețu.

Și alte surse de la Bruxelles au confirmat că, în momentul de față, la Comisia Europeană nu există depusă nicio documentație pentru realizarea podului de peste Dunăre de la Brăila. Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziție sistemul MySMIS, o aplicație unică prin care potențialii beneficiari din România puteau solicita banii europeni pentru perioada de programare 2014-2020.

Declarația ministrului Eugen Teodorovici privind afacerea cu bacurile și presiunile exercitate la Bruxelles pentru frânarea proiectului podului pot face aluzie la vicepremierul Viorel Ștefan, cel care controlează compania Navrom Bac Galați și care are susținerea liderului PSD Galați, Dan Nica, membru în Parlamentul European.

Nica respinge însă aceste speculații. „Resping speculațiile. Nu am văzut și nu am înțeles că ar exista o declarație în care cineva să arate, cu nume și prenume, către altcineva. Când am să le văd, am să le comentez. (…) Nu răspund la întrebări care încep cu ‘dacă’ sau ‘presupunând că'”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.

Totuși, eurodeputatul s-a declarat „îngrijorat” cu privire la faptul că lucrările la podul peste Dunăre nu au început. „Sunt îngrijorat că lucrările la pod nu au început. (…) Știu de la ministrul transporturilor că licitațiile pentru realizarea de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.r.) pentru relocări de utilități și exproprieri au fost contestate în instanță și că speră ca în cursul lunii septembrie să apară proiectul tehnic, după care se poate da ordin de începere a lucrărilor pentru firma care a câștigat licitațiile”, a afirmat Nica.

În aceste condiții, rămâne de văzut cine are dreptate: fostul premier Mihai Tudose și ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, care spun că politicienii gălățeni împiedică proiectul podului peste Dunăre, sau cei care spun că Guvernul de la București este atât de incompetent, încât nici măcar nu a fost în stare să depună la Bruxelles documentația aferentă podului.

Postări asemănătoare

Două centre mai preiau cereri pentru subvenția de încălzire

Reperul

Voucherele pentru alimente şi mese calde, încărcate înainte de Paşte

Reperul

PROIECT. Stimulente financiare pentru elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională și BAC 2021

Reperul