Reperul
Cultural Social

Comorile ascunse în bibliotecă

16.000 de documente de patrimoniu, unele foarte rare, pot fi găsite de colecția specială a Biblioteci Județene „V.A. Urechia” din Galați. Multe dintre acestea sunt tipărituri vechi, rare, manuscrise, scrisori autografe, documente grafice și cartografice, de mare valoare ce pot face parte din patrimoniul cultural național.

Biblioteca „V.A. Urechia”, prin fondurile conservate, poate îmbogăți memoria culturală colectivă cu un patrimoniu de o deosebită valoare. Colecțiile speciale ale Bibliotecii depozitează, conservă cele mai valoroase documente de bibliotecă – incunabule, elzevire, tipărituri vechi, rare, bibliofile, manuscrise, scrisori autografe, documente grafice și cartografice, de mare valoare, susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național.

Într-un proiect de digitizare pe primul loc sunt documentele cu valoare de patrimoniu, documente pe care Biblioteca gălățeană, cu o istorie și existență de 129 de ani le deține, în mare parte provenite de la fondatorul ei, istoricul și cărturarul bibliofil V.A. Urechia. Digitizarea documentelor reprezintă o soluție pentru orice deținător de documente care dorește să conserve integritatea informațiilor, fiind concomitent o cale de acces și de punere în valoare a acestora, mai ales a documentelor patrimoniale”, a precizat Corina Dobre, directorul Bibliotecii.

Accesul la aceste documente poate fi posibil doar pe baza unui permis special. Documentele sunt scoase într-o încăpere cu sisteme de siguranță pentru a putea fi consultate de cercetători.

Unic în țară în această colecție este Albumul Rembrandt, care cuprinde tiraje realizate la sfârşitul secolului al XVIII-lea de editorul francez Pierre Francois Basan, dupa plăci originale ale lui Rembrandt.

Alte documente rare sunt „La Guida del Mercurio Geografico per tutte le parti delmondo”, aparuta la Roma în 1692, un atlas geografic sau „Historia del popolo fiorentino”, autor Leonardo Bruni, care a fost tipărit la Veneția în 1476, coligat cu „Historia fiorentina a lui Poggio Bracciolini”.

O alta raritate o reprezinta un album realizat la 1900 în care se află semnaturile patrioților din Transilvania, inclusiv cea a lui George Cosbuc, album dedicat lui Vasile Alexandrescu Urechia, cel cu al dăruit fondul de carte pe baza căruia s-a înființat biblioteca din Galați.

Postări asemănătoare

A sărit în Dunăre de Bobotează, dar s-a ales cu sancțiune

Maria Vlad Romaniţă

Dacă nu ați putut veni la Primărie să cereți subvenția pentru centrală, vine Primăria la voi

Reperul

Recital vocal-instrumental, vineri, la Palatul “Lyra” din Brăila

Reperul