Reperul
Social

COMUNICAT: Încep înscrierile la GalMUN 2018

* Ediţia GalMUN de anul acesta, a 15-a, are loc în perioada 19-22 aprilie *

Galaţi Model United Nations – sau, pentru „veterani”, GalMUN – este experienţa care aşează lumea contemporană într-o cu totul altă perspectivă. Acesta reprezintă o simulare desfăşurată în limba engleză a conferinţelor ce au loc în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, ce reuneşte an de an sute de liceeni din toate colţurile ţării.

GalMUN necesită muncă de cercetare şi, mai ales, de înţelegere. Cum funcţionează şi cum se aplică politica unei ţări? Cum influenţează această politică relaţiile externe? Ce înseamnă să aperi cu o determinare (cel puţin în aparenţă) sinceră poziţia statului pe care îl reprezinţi, chiar şi atunci când propria părere te îndeamnă să te opui? Toate acestea pot fi descoperite prin implicare activă într-un eveniment de tip MUN. Actualmente, acestea se organizează în numeroase oraşe din România, însă Galaţi se detaşează printr-un avantaj evident: aici a avut loc primul MUN din ţară, acum 15 ani, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Iar tradiţia continuă.

Paşii care trebuie urmaţi pentru a participa sunt simpli: primul constă în scrierea aplicaţiei, care vizează capacitatea liceenilor de a identifica soluţii pentru situaţii politice de criză. Al doilea presupune cercetarea amănunţită, ghidată de comitetul în care elevul a fost repartizat şi de ţara pe care o va reprezenta. Anul acesta, GalMUN oferă şansa participării în 6 comitete extrem de interesante: deja tradiţionalele Economic and Social Council (ECOSOC), Social, Humanitarian & Cultural Issues (SOCHUM), Crisis, International Court of Justice (ICJ) şi World Health Organization (WHO), precum şi inovaţia acestui an, Internet Safety/Cyber Privacy and Security Committee (ISCPSC). Cât despre temele abordate, acestea variază de la problema exploatării copiilor pe piaţa muncii până la piaţa neagră a medicamentelor şi a organelor.

În final, intervine cel de-al treilea pas, pe care… ei bine, nu există nimeni mai potrivit pentru a-l explica decât chiar cei care coordonează conferinţa:

„Implicaţi-vă în dezbatere! Acolo e toată distracţia!”

Aşadar, odată ce research-ul a fost bine întocmit, trebuie să cautaţi împreună soluţii, de-a lungul celor 3 zile de dezbatere. Este de la sine înţeles, însă, că procesul nu este unul tocmai uşor, având în vedere poziţiile adesea contradictorii ale multor state. Experienţa este una de neuitat!

Desigur că există şi alternative pentru cei care se dedică, de obicei, altor pasiuni decât cele de natură politică şi socio-economică: Press Corps, pentru viitorii jurnalişti, precum şi poziţia de Observer, pentru cei care preferă să analizeze şi apoi să acţioneze. Oricine îşi poate găsi locul  la Galaţi Model United Nations!

Postări asemănătoare

Calendarul pentru ajutorul de 200 de euro pentru elevii care vor să își cumpere calculatoare

Reperul

Școală cu prezență fizică pentru toți elevii, indiferent de rata de vaccinare a profesorilor, în localitățile cu incidență mai mică de 3 la mie

Reperul

Universitatea ”Dunărea de Jos” în Top World Ranking

Reperul