Reperul
Eveniment

Concediul medical și indemnizația în cazul COVID-19 se oferă fără stagiu de cotizare

Prin modificările aduse de HG nr. 423/2020, lista bolilor contagioase pentru care se acordă indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiția de stagiu de cotizare include și COVID-19 – prin urmare, cei care se îmbolnăvesc și sunt testați pozitiv cu COVID-19 primesc indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, chiar dacă nu au efectuat stagiul minim de cotizare.

Astfel, conform OUG nr. 158/2005 (Ordonanța concediilor medicale), atât în cazul concediului medical pentru carantină, cât și al celui pentru izolare, indemnizația acordată este de 100% din baza de calcul stabilită conform aceleiași ordonanțe (iar nu de 75%).

Totodată, decontarea indemnizației de către angajator se face total de la stat. Doar indemnizația în cazul celor care se întorc din zonele roșii, unde au fost în interes personal, „se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”.

Ordonanța prevede faptul că, în anumite condiții, bolnavul poate beneficia de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea unui stagiu de cotizare. În acest caz este vorba despre urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, neoplazii, SIDA și boli infectocontagioase din grupa A. Tot în cazul acestor boli este prevăzut și procentul de 100% prin raportare la baza de calcul al indemnizației de concediu medical – mai exact, în art. 17 (2) din ordonanță.

Durata concediului pentru COVID-19 nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni.

Postări asemănătoare

Încă 500 de doze de vaccin anti COVID 19 au sosit astăzi la Brăila

Reperul

A mințit în declarația pe proprie răspundere

Maria Vlad Romaniţă

S-au răsturnat cu mașina și au rupt și parapetul de protecție al unui refugiu de tramvai – VIDEO

Reperul