Reperul
Eveniment

Consiliul Național al Elevilor cere Guvernului adoptarea unei decizii privind bursele pentru acest an școlar

„Anual, Guvernul României este obligat să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru anul școlar în curs. Cu toate acestea, deși cursurile au început, iar elevii vor trebui să își depună în scurt timp dosarele pentru acordarea burselor și școlile vor fi nevoite să demareze o serie de proceduri pentru acordarea acestora, Guvernul întârzie să adopte o hotărâre, blocând procedurile pentru asigurarea burselor”, potrivit comunicatului citat.„În lipsa unei hotărâri de aprobare a cuantumului minim al burselor, administrațiile publice locale și unitățile de învățământ preuniversitar nu vor avea cadrul legal să acorde burse, chiar dacă alocările bugetare cu această destinație există”, transmit cei de la CNE.

„La acest moment, bursele elevilor sunt între ciocan și nicovală – nu există cadrul legal prin care școlile și administrațiile locale să poată vira banii către elevi, din cauza inacțiunilor de la nivel guvernamental. Este vital ca hotărârea să fie adoptată în cel mai scurt timp posibil, iar cuantumurile să fie în directă concordanță cu scopul tipul bursei de care beneficiază elevul. Altminteri, vom fi martorii unui scenariu sumbru, în care banii există, dar nu și cadrul legal”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Guvernul a publicat ordinea de zi a ședinței de miercuri, 22 septembrie, dar nu există nicio hotărâre de guvern pentru aprobarea burselor.

„De aceea, Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului României adoptarea de urgență a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor școlare, după cum urmează:

bursa de performanță – 500 de lei;
bursa de merit – 200 de lei;
bursa de studiu – 150 de lei;
bursa de ajutor social – 200 de lei.
În acest fel, dreptul de a beneficia de burse nu va fi periclitat, iar elevii eligibili vor putea primi bursele la timp, într-un mod corect și echitabil”.

Postări asemănătoare

Lege modificată

Maria Vlad Romaniţă

Intervenție a polițiștilor și jandarmilor din cauza nerespectării distanțării fizice la resfințirea unei biserici pe rit vechi

Maria Vlad Romaniţă

Profesorul Cătălin Fetecău, cetățean de onoare al municipiului Galați

Reperul