Reperul
Eveniment

Consiliul Naţional al Elevilor: Subfinanţarea cronică a învăţământului din România are efecte devastatoare

Consiliul Naţional al Elevilor „condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare, astfel încât procentul alocat din PIB să crească până cel puţin la 4,7%”. Guvernul prevede cheltuieli cu educația de 2,3-2,4% din PIB pentru următorii 50 de ani, potrivit Programului de convergență 2022-2025.

În programul de Guvernare, la capitolul „obiective strategice în Educație” la pagina 86, scrie că „Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB).

Potrivit unui comunicat de presă, „subfinanţarea cronică a învăţământului din România are efecte devastatoare asupra calităţii actului educaţional din România, care se resimt din ce în ce mai tare de către elevii şi profesorii români. De la infrastructura precară, lipsa unor investiţii sustenabile, propagarea unor fenomene precum „fondul clasei” sau „fondul şcolii” şi până la limitarea capacităţii şcolilor de a investi în formarea continuă a cadrelor didactice, toţi aceşti factori vor pune din ce în ce mai multe piedici în implementarea unor reforme de substanţă.”

„De la subfinanţare pleacă cele mai multe probleme ale sistemului de învăţământ, care sunt (cel puţin în teorie) conştientizate inclusiv de către autorităţile centrale. Chiar şi aşa, soluţiile întârzie să apară şi ceea ce se întâmplă acum nu reprezintă altceva decât o complacere într-o situaţie nocivă pentru educaţie. Deşi ne dorim să ajungem în rând cu celelalte state europene în care calitatea actului educaţional se ridică la standard înalte, tot ceea ce face Programul de Convergenţă este să îndepărteze România de Uniunea Europeană, din punct de vedere al interesului pe care îl acordă finanţării educaţiei.”, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Postări asemănătoare

Cinci percheziţii în Galaţi şi Brăila pentru destructurarea unei reţele specializată în trafic de persoane

Maria Vlad Romaniţă

Tentativă de viol asupra unei femei impiegat de mișcare

Maria Vlad Romaniţă

Proteste la Spitalul TBC şi la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi

Maria Vlad Romaniţă