Schimbarea legislației în ritmul foarte alert în care se întâmplă acum crează o stare de nesiguranță contabililor care nu pot face prognoze fiscale. Faptul că, uneori, apar modificări ale legilor chiar și de la o zi la alta le îngreunează munca ”oamenilor cifrelor” și din această cauză nu au răspunsuri clare, la timp pentru antreprenori.
”Avem nevoie de o stabilitate legislativă pentru a face un plan de business. Pentru a putea face o prognoză pe o anumită perioadă, ar trebui o legislație stabilă”, a precizat la Reperul TV, Cătălin Silviu Severin, președintele Filialei Galați a Corpului Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România.
Prezent în cadrul aceleiași emisiuni, Valeriu Laurențiu Onose, directorul executiv al Filialei Galați a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, consideră că România trece printr-un ”tăvălug” fiscal de 32 de ani.
”Legislația este o provocare mare. Nu mai reușim în ultima perioadă să ieșim din paradigma ei și au trecut 32 de ani. (…) A fost o primă perioadă cu o schimbare bruscă de la un sistem contabil la altul și cu legislația de rigoare, după care a fost o perioadă în preaderarea la UE și în aderarea la UE, când a început un tăvălug de modificări fiscale și de adaptare, a urmat apoi o perioadă relativ stabilă. Modificările, fiind acum în Uniunea Europeană, nu vin numai de la nivel național, avem modificări care vin și de la nivelul Uniunii Europene. Avem directivele care se modifică și ele, iar în ultima perioadă, din cauza acestui context pandemic, ceea ce îi sperie pe membrii noștri este impredictibilitatea. Nu știm ce va fi din punctul de vedere al măsurilor fiscale. Suntem deja în luna iulie și așteptăm să vedem care vor fi măsurile fiscale pentru anul viitor. Ne întreabă clienții: cât va fi impozitul pe dividende, dar sănătatea? Așteptăm și noi”, a declarat la Reperul TV, Valeriu Laurențiu Onose, directorul executiv al Filialei Galați a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.