Reperul
Eveniment Galati

CONTESTAȚII ȘI ACUZAȚII LA CONCURSUL DE MATEMATICĂ „CRISTIAN S. CALUDE”, ORGANIZAT DE C.N.V.A. GALAȚI

„Proastă organizare”, „enunțuri greșite”, „rezultate viciate”. Acestea au fost o parte dintre cuvintele folosite de către unii părinți sau elevi, nemulțumiți de organizarea concursului de matematică „Calude”.

În weekendul trecut, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, catedra de matematică a organizat Concursul interjudețean „Cristian S. Calude”, eveniment ajuns la ediția cu numărul XXIII. În ciuda succesului reprezentat de participarea a peste 700 de elevi din toată țara, ediția de anul acesta a fost contestată de o parte dintre părinții elevilor ce s-au înscris în concursul de matematică.

O primă problemă a fost semnalată la unul dintre exerciții, care a avut un enunț în timpul examenului, enunțul fiind modificat după finalizarea concursului. Astfel, la clasa a VI-a, exercițiul nr. 5 a fost enunțat astfel:

 

 

După finalizarea examenului, pe site a fost publicat enunțul modificat:

 

 

L-am întrebat pe directorul C.N.V.A., profesorul de matematică Romeo Zamfir, cum s-a ajuns la această anomalie. “Se mai fac și greșeli, asta e (…). Era lipsa unei informații. S-a completat informația și s-a corectat în favoarea elevilor (…). În enunț a lipsit că x este mai mare sau egal cu 5. Normal, răspunsul corect era 2 sau 4, care ar fi însemnat varianta de răspuns „E”, „alt răspuns”. Noi am corectat ca fiind corecte și varianta B și varianta E (…). A fost o sincopă și tot ce a fost greșit la problema aceea s-a corectat și s-a mers în favoarea elevului”, a declarat Romeo Zamfir.

Tot la examenul pentru clasa a VI-a, enunțul problemei nr. 14 a generat comentarii venite atât din partea elevilor, cât și a unor profesori de matematică care au reclamat faptul că formularea ar fi fost “ambiguă”.

 

 

 

 

L-am întrebat pe profesorul de matematică Mihai Dragos Totolici cum apreciază enunțul problemei nr. 14. „Problema a fost propusă de dna. profesoară Georgeta Balacea. Desigur, am rezolvat independent această problemă și consider că rezultatul din enunț, “62”, este cel corect (…). De altfel, doamna Balacea va prezenta în zilele următoare considerentele sale referitoare la rezolvarea aceastei probleme. Inspectoratul Școlar Județean i-a solicitat acest lucru”, a declarat profesorul Totolici.

Organizarea concursului a cuprins și o festivitate de premiere, care ar fi trebuit să se desfășoare la ora 18.30. Chiar dacă pe site-ul concursului nu se afișaseră rezultatele obținute de elevi, festivitatea s-a realizat începând cu ora 17.40. Directorul C.N.V.A., Romeo Zamfir, a explicat pentru Reperul.ro: “Pe regulamentul de concurs ce l-am dat în săli scria ora 18.30 (…). Ora de începere pentru festivitățile de premiere a fost 17.00 și a fost comunicată elevilor, în clasă, de către supraveghetori (…). Festivitatea a început la ora 17.40. Amfiteatrul a fost plin, am avut peste 200 de elevi. Amfiteatrul nostru are 216 locuri (…). Vă spun că festivitatea a durat mai mult de ora 18.30”.

Afirmația directorului este, însă, contrazisă de părintele unui elev de clasa a VII-a care ne-a declarat că la ora 18.20 a ajuns la C.N.V.A. La acel moment, nu se afișaseră rezultatele concursului, însă festivitatea de premiere se încheiase. Părintele respectiv a mers la secretariat unde a găsit o diplomă care atesta faptul că fiul său era unul dintre cei premiați. “Ar fi fost foarte fericit să fi fost premiat pe scenă”, ne-a declarat acel parinte.

Concursul de matematică de la Galați poartă numele unui „gălățean care a uimit lumea”. Cristian Sorin Calude este un matematician și informatician stabilit în Noua Zeelandă in 1992, cunoscut pentru contribuțiile sale în informatica teoretică. După ce a absolvit Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați, a urmat cursurile la Universitatea din București, avându-i printre profesori pe Grigore C. Moisil și Solomon Marcus. Este profesor la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, fiind director fondator al Centrului pentru Matematică Discretă si Informatică Teoretică și membru al Academiei Europaea.

 

Postări asemănătoare

IPJ Brăila a rămas fără inspector șef

Reperul

Razii de noapte, la Brăila

Maria Vlad Romaniţă

S-a urcat băut la volan și a făcut praf trei mașini

Maria Vlad Romaniţă