Reperul
Social

Controale la medicii de familie

Reprezentantii Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați susțin că după ce au analizat cu atenție documentele privind serviciile medicale acordate la domiciuliul pacienților de către medicii de familie, au constatat că unii furnizori au raportat un număr ridicat de consultări la domiciliu, cu mult peste medie. O consultație la domiciliul pacientului este cotată, conform legislației, cu un număr mai mare de puncte față de o consultație la cabinet.

Echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Galați au finalizat controale operative, dispuse de directorul general, la 10 astfel de furnizori aflați în relație contractuală. Dintre cei verificați, 5 medici au cabinete în mediul rural și 5 în mediul urban, respectiv 3 în municipiul Galați și 2 în municipiul Tecuci. Acțiunea în cauză a scos la iveală o serie de neconcordanțe, de gravitate diferită, motiv pentru care 4 medici au fost sancționați, iar celorlalți 6 le-a fost imputată contravaloarea serviciilor raportate, în conformitate cu prevederile contractuale și cu normele legale. 

”Asistența medicală primară este unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului sanitar. Pe parcursul activității profesionale, dar și ca pacient, am cunoscut medici de familie care merită toată aprecierea noastră, dar există, din păcate, și situații pe care nu le putem lăuda. Deși ne dorim să creștem încrederea față de partenerii noștri, am constatat situații atipice, care ieșeau din tipare și care au făcut obiectul verificărilor Casei de Asigurări de Sănătate Galați ce au scos la iveală neconformități. Astfel, niciunul din cei 10 medici de familie avuți în vedere nu a fost în regulă. Indiferent că a fost vorba de erori de raportare, interpretări eronate ale actelor normative sau raportarea unor servicii neefectuate, s-a dispus recuperarea valorii serviciilor și sancționarea, după caz. Personal, sunt uimit de faptul că din cei 10 medici verificați și sancționați, există unii care continuă să raporteze aceste servicii la nivelul maxim, deși pe durata controlului au afirmat că a fost vorba de o eroare. Prin urmare, acțiunea va avea mai multe etape”, a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați se află în relație contractuală cu 229 medici de familie, dintre care 142 din mediul urban și 87 din mediul rural. 

Postări asemănătoare

Bobotează: Programul slujbelor de sfinţire a apelor la Brăila şi la Galaţi

Reperul

Câte zile libere vom avea în 2022

Reperul

Urmărit național trimis după gratii

Maria Vlad Romaniţă