Reperul
Administratie Braila Economic Galati Politic

Comisarul european Corina Crețu clarifică situația „îndulcită” de PSD Brăila: Nu există un contract privind construirea podului cu sprijinul UE!

* Corina Crețu spune că România poate începe, desigur, lucrările la pod fără aprobarea prealabilă a Comisiei Europene, dar riscul este ca ulterior CE să nu avizeze tehnic proiectul, iar statul român să piardă finanțarea nerambursabilă și să facă podul cu bani din bugetul național *

Vești proaste de la Comisia Europeană. Comisarul european Corina Crețu reafirmă faptul că Guvernul României nu a depus nici acum la Bruxelles proiectul podului peste Dunăre de la Brăila, așa încât nu există nicio garanție că statul român va primi fonduri europene pentru a-l construi. Este răspunsul Corinei Crețu la un set de întrebări adresate de către reporterii Realitatea TV Galați-Brăila, după ce membri ai PSD Brăila au încercat să „îndulcească” avertismentul anterior al comisarului european și au spus că presa a fost cea care a înțeles greșit. „Pentru a primi finanțare UE, proiectul trebuie prezentat Comisiei și, dacă este evaluat pozitiv, acesta este aprobat. Noi nu am primit la Bruxelles nicio solicitare în acest sens, așa încât în prezent, între Comisia Europeană și Ministerul Transporturilor, nu există un „contract” sau un alt fel de obligație în ceea ce privește construirea podului cu sprijinul UE„, a declarat comisarul european Corina Crețu pentru Realitatea TV Galați-Brăila.

Corina Crețu a fost întrebată, de asemenea, dacă la Comisia Europeană este depusă documentația referitoare la proiectul podului. „Nicio documentație pentru acest proiect nu a fost trimisă la Comisie până acum. Din cele mai recente informații pe care le avem de la Ministerul Fondurilor Europene și de Ministerul Transporturilor, se pare că acest lucru se va întâmpla abia în 2019„, a afirmat comisarul european.

Oficialul european a fost întrebat, totodată, dacă, din punctul de vedere al CE, proiectul podului peste Dunăre de la Brăila este „în termen” sau întârziat. „Este responsabilitatea autorităților naționale dacă aleg să înceapă lucrările înainte de a trimite proiectul la Comisie însă evident că își asumă un anumit risc, respectiv dacă ulterior evaluarea Comisiei nu este pozitivă din punct de vedere tehnic, se poate chiar pierde finanțarea. Bineînțeles că sub nici o formă nu ne dorim să ajungem într-o astfel de situație„, a afirmat comisarul european Corina Crețu pentru Realitatea TV Galați-Brăila.

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, cu un cost estimat de 540 de milioane de euro, este unul dintre proiectele incluse în Master Planul General de Transport pentru România, adoptat în 2016, precum și în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020.

Postări asemănătoare

C.Boboc: ”Politica e o curvă dar … nu trebuie facută de curve”

Reperul

PACT: Speranța Cliseru fie minte, fie este dezinformată

Reperul

Parteneriate cu Asociaţia Nevăzătorilor şi Crucea Roşie

Reperul