Reperul
Eveniment Galati

Corpul de control al ANPDCA descoperit deficiențe grave la nivelul instituțiilor de asistență socială

ultimele stiri galati

Raportul echipei corpului de control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), care a facut o anchetă imediat după decesul Elenei Alexandra, fetița de 9 ani ucisă în bătaie de mamă,  consemnează o lipsă de coordonare și grave deficiențe în modul în care specialiștii de la nivelul DAS Galați și DGASPC Galați au intervenit în cazul celor 3 fetițe,  Alexandra si cele 2 surori mai mici, începând din martie 2023, când situația lor a ajuns în atenția Direcției, ca urmare a unei sesizări primite de la grădinița unde era înscrisă una dintre fete. Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetițe și, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galați.

„La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz și a recomandat doar implicarea unchilor materni, în creșterea și educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilități mintale. De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, așa încât monitorizarea situației copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situații de risc în dezvoltarea fizică și psihică.

În plus, la acel moment, specialiștii DGASPC Galați nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie. Echipa de control a mai constatat că deși DGASPC Galați a solicitat DAS Galați monitorizarea situației minorelor și comunicarea apariției unei situații de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz și nu a transmis planurile de reabilitare și/sau reintegrare socială a copiilor.

Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiștii din cadrul serviciului de asistență socială al Primăriei au constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă și de familia unchiului matern, care locuia în aceeași casă.

În seria deficiențelor constatate se înscrie și faptul că DAS Galați nu a transmis DGASPC Galați cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii și nici nu are proceduri clare privind efectuarea activității de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau aflați în risc de abuz. Prin urmare, în raportul echipei de control s-a recomandat stabilirea unei proceduri de lucru comune între cele două instituții, privind monitorizarea situației copiilor victime ale abuzurilor.

Având în vedere concluziile echipei de control și deficiențele constatate în acest caz, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel național, tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea și monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor și totodată să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape și termene clare, de colaborare cu serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situațiile în care cazurile de abuz, neglijare și exploatare asupra minorilor să rămână nesoluționate”, se arată în raportul corpului de control al ANPDCA.

„La nivelul instituției noastre au fost începute procedurile pentru aplicarea recomandărilor și a măsurilor cu caracter imediat. Printre ele se numără și cercetarea disciplinară a colegilor mei care au fost implicați în evaluarea acestui caz”, a precizat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DJASPC Galați.

În același raport de control, măsura cercetării disciplinare a fost propusă și în cazul șefului Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, pentru modul în care a gestionat, în aceeași perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicați în acest caz, precum și activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu.

„Trei din cele 18 măsuri din raportul de control dispuse vizează Direcția din cadrul Primăriei. Este vorba despre elaborarea unor proceduri de lucru care să îmbunătățească activitatea la nivelul acestei direcții”, a precizat Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Un cerc vicios al pasivității instituțiilor au dus la un deznodământ tragic.

„Aici seamănă a cerc vicios. Fiecare dintre autorități avea obligații proprii – Directia pentru Protecția Copilului, în baza legii proprii, Politia și Parchetul în baza codului de procedură penală. Măsurile erau distincte, dar aveau un numitor comun: interesul copilului și chiar interesul mamei copiilor de a fi protejată de propriile reacții pe care mă îndoiesc că ea le-a înțeles foarte bine“, este de parere Gigel Potrivitu, avocatul unchului și mătușii copilei ucise de mamă.

Culmea este că, reprezentanții Direcției Județene pentru Protecția Copilului, care anul trecut nu au dat în grija unor asistenți maternali fetițele, deși se știa clar că mama o bate pe una dintre ele, acum au făcut exces de zel și au dat în plasament fetița de 9 luni a matușii fetiței decedate, deși femeia nu a fost închisă, iar instanța a decis cercetarea sub control judiciar.

Postări asemănătoare

Noi reguli pentru concediul paternal

Reperul

Accident aviatic: Un avion utilitar a pierdut înălţime, a lovit un tir şi s-a prăbuşit pe câmp

Fenomen rar vizibil de la Observatorul Astronomic din Galați

Maria Vlad Romaniţă