Reperul
Braila Eveniment

Criminalii de la Grădiştea ajung, în sfârșit, după gratii. Ei vor sta 28 de ani la închisoare

* Cei patru tineri au plănuit să își ucidă o vecină, proprietara unui magazin alimentar din sat, pentru a-i fura încasările * Au atacat-o la 100 de metri de casă, au lovit-o în cap cu un par rupt dintr-un gard și au fugit cu doar 100 de lei * Trupul femeii a fost găsit chiar de soț, care a intrat într-o stare profundă de șoc *

Sentință finală în cazul crimei ce a avut loc în urmă cu trei ani în localitatea brăileană Grădiştea. Cei patru tineri de etnie romă care au fost identificați de polițiști și procurori ca fiind cei care, în noaptea de 23 spre 24 februarie 2015, au ucis-o pe vecina lor, o femeie de 41 de ani, pentru a o tâlhări, vor petrece următorii 28 de ani după gratii, conform deciziei definitive și irevocabile a Curții de Apel Galați.

Cei patru se numesc Mocanu Ionuț, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin Ciprian și Baboi Radu, iar în prima fază și-au recunoscut fapta, arătându-le oamenilor legii cum au plănuit să o jefuiască și să o omoare pe vecina lor, Marcela Stoian, proprietara unui magazin alimentar din sat.

Femeia, mamă a doi copii, îi cunoștea bine pe ucigași, dându-le de mai multe ori produse pe datorie. În noaptea crimei, cei patru s-au gândit că femeia urma să plece cu încasările din ziua respectivă acasă, fără să știe că banii fuseseră deja trimiși la bancă, la Brăila. Au urmărit-o pe drumul spre casă și, la aproape 100 de metri de locuinţă, în dreptul unor tufișuri, au atacat-o, lovind-o în cap cu un par smuls dintr-un gard. Când femeia nu a mai mișcat, i-au luat poșeta și au fugit. În geantă au găsit doar 100 de lei, pe care i-au luat, aruncând poșeta.

Trupul femeii a fost găsit chiar de către soțul ei, care a ieșit să o caute, speriat că nu ajunsese acasă și nici nu răspundea la telefon. Bărbatul a intrat în stare de șoc când și-a găsit soția fără viață, plină de sânge, pe marginea drumului din spatele casei.

În scurt timp, localitatea a fost asediată de forțe de ordine. Primele bănuieli s-au îndreptat asupra celor patru tineri, cunoscuți ca violenți și cu probleme cu alcoolul. Bănuielile au fost confirmate și de câinele de urmă, care a refăcut traseul criminalilor și i-a condus pe anchetatori la casele acestora. Ridicați de Poliție, cei patru și-au recunoscut fapta, însă ulterior au revenit asupra declarațiilor, spunând că au fost bătuți de anchetatori pentru a recunoaște. Au stat după gratii doar câteva săptămâni, până ce un judecător a considerat că dosarul poate fi judecat și cu inculpații în libertate.

Au urmat luni de chin pentru familia victimei, în contextul în care cei patru dădeau mereu petreceri la câțiva metri de casa femeii ucise și se lăudau că nimeni nu le poate face nimic. Exasperat și profund afectat de situație, soțul femeii, care pierduse şi un copil cu câțiva ani în urmă, a încercat să își facă singur dreptate, atacându-i pe indivizi, însă nu s-a ales decât cu un dosar penal și cu frustrarea că nu se face dreptate pentru soția sa.

Astăzi însă, Curtea de Apel Galați a decis că cei patru sunt vinovați de moartea Marcelei Stoian, faptă pentru care își vor petrece următorii 28 de ani după gratii.

Postări asemănătoare

Calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare din anul școlar 2021-2022

Reperul

Bărbat înecat în apele Dunării

Maria Vlad Romaniţă

Mamă și fiică arestate după ce au abandonat un nou-născut în frig

Maria Vlad Romaniţă