Reperul
Social

Criză de judecători la instanțele gălățene

Numărul mare de dosare comparativ cu cel al judecătorilor duc la întârzieri de câțiva ani până la soluționarea unui caz. Dacă în celelalte țări ale Uniunii Europene un magistrat intră în ședința de judecată cu maximum 10 dosare, la Galați, un judecător are chiar și 30 de dosare pe ședință. Prezent în studioul Reperul TV, judecătorul Cosmin Mihăilă, președintele Curții de Apel Galați a precizat că cele mai ”sufocate” sunt judecătoriile și asta din cauza lipsei de personal. 

”A fost o perioadă mai dificilă, cu modificări legislative, o perioadă când nu s-au făcut recrutări în sistemul judiciar ca urmare a faptului că dispozițiile legale din legile noastre de organizare care reglementează admiterea în magistratură au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională și legiuitorul a intervenit într-un ritm nu foarte rapid. Au fost necesari aproape doi ani pentru a remedia acele deficiențe legislative, iar după ce au fost remediate s-a reînceput la nivel central de către Consiliul Superior al Magistraturii organizarea concursurilor. Sperăm ca în timp, în decurs de câțiva ani să reușim să ocupăm prin promovare locurile libere la Curtea de Apel Galați și la judecătorii, instanțele de la baza piramidei ierarhice a sistemului judiciar, să se ocupe mult mai repede prin recrutarea unor noi magistrați”, a declarat la Reperul Tv Cosmin Mihăilă, președintele Curții de Apel Galați.

Din cauza volumului mare de muncă, dar și a complexității dosarelor, la unele instanțe sunt cazuri care așteaptă soluția finală de mai bine de cinci ani.

Cred că cel mai vechi dosar are peste cinci ani, între cinci și zece ani. Sunt dosare în materia insolvenței, a falimentului. Acestea durează mult prin natura lor, lucru care nu poate fi imputat judecătorului și nici sistemului. Facem periodic o situație a lor, o raportăm către Consiliul Superior al Magistraturii și încercăm să găsim judecătorii, completul de judecată care intră în acele dosare în fiecare etapă procesuală, care să găsească cele mai bune căi pentru a finaliza dosarul”, a mai subliniat președintele Curții de Apel Galați la Reperul TV. 

Postări asemănătoare

Amendă uriașă pentru că a aruncat un chiștoc de țigară pe geamul mașinii

Maria Vlad Romaniţă

Modernizare la Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați

Reperul

O nouă acțiune a Consiliului Județean Galați, dedicată persoanelor cu dizabilități locomotorii

Reperul