Pentru că ROBOR a înregistrat o scădere istorică pentru ultimii doi ani, românii cu credite calculate în funcție de acest indice și-au făcut speranțe mari legate de reducerea ratelor. Ce ar trebui să știe este că, deși vor plăti mai puțin, modificarea nu e chiar spectaculoasă.
Ce înseamnă această scădere în cifre
După reducerile de dobândă făcute de Banca Naţională a României, indicele ROBOR la trei luni a coborât la valoarea de 5,57%.
Scăderea e de reținut, pentru că, în funcție de ROBOR la trei luni sunt calculate o mare parte din ratele românilor (la creditele în lei).
Cu cât se reduc ratele calculate în funcție de indicele ROBOR
Pentru un credit de 250.000 lei contractat pentru o perioadă de 30 de ani, rata coboară de la 2.065 lei, cât a fost în iulie, la 2.024 lei, potrivit unei exemplificări făcute de sursa citată.
În exemplul dat, rata lunară scade cu 40 de lei.
Cum se modifică rratele românilor calculate în funcție de indicele IRCC
Celălalt indice principal după care sunt calculate ratele, IRCC, va creşte în această toamnă până aproape de 6%.
Pentru un credit de 250.000 lei contractat pentru o perioadă de 30 de ani și calculat în funcție de IRCC, rata care acum este de 2.077 de lei va ajunge în octombrie la 2.100 de lei.
Mai exact, creșterea va adăuga 23 de lei la rate.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care băncile din România își împrumută lichidități între ele.
IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) este indicatorul utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele acordate consumatorilor în România. Acesta este calculat de Banca Națională a României (BNR) pe baza mediei ponderate a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare.