PMP a demarat campania de strângere de semnături pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Deputatul Cătălin Cristache a explicat într-o conferință de presă care sunt motivele pentru care susține acest demers: „În multe localități din țară, primarii au fost votați de 7% – 10% dintre cetățenii cu drept de vot (…). Galațiul este un exemplu al eșecului democratic reprezentat de alegerile pentru primar într-un singur tur de scrutin. Primarul în funcție a fost legitimat de votul a 23.000 de alegători, adică ceva mai puțîn de 9% dintre cei înscriși pe liste”. Argumentele aduse de reprezentantul PMP Galați au fost legate de creșterea prezenței la vot, spargerea monopolului partidelor mari și mai ales de reprezentativitatea primarului ales.
Alegerea primarilor într-un singur tur a reprezentat un sistem de vot care a fost promovat de cei care se considerau avantajați şi contestat de ceilalţi. Pe 31 mai 2011, legea trece în plen cu: 174 voturi „pentru” (117 deputaţi PDL, 22 UDMR, 16 minorităţi, 14 UNPR, 5 neafiliaţi), 110 voturi „contra” (57 PSD, 52 PNL, 1 PDL) şi 3 abţineri (1 PSD, 2 PNL). Președintele de atunci, Traian Băsescu, aducea argumente în favoarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, invocând jocurile politice care se făceau între cele două tururi, ce denaturau voința votanților.
„Acest proiect de lege este o eroare, reprezintă încă o îndepărtare de la valorile democratice şi o delegitimare a celor aleşi pentru funcţiile de primar”, spunea la vremea respectivă deputatul liberal Victor Paul Dobre, care adăuga că primarul reprezintă cea mai importantă autoritate pentru cetăţeni. În replică, liderul deputaților PDL, gălățeanul Mircea Toader afirma că „PDL susţine proiectul de lege. Mi se pare inechitabil ca primarii să fie aleşi în două tururi”, afirmând că sunt necesare alegeri în oglindă şi pentru primari şi pentru preşedinţii de consilii judeţene.
Astăzi asistăm la o schimbare radicală a pozițiilor exprimate de marea majoritate a partidelor politice din România. PSD, partid aflat la guvernare, susține păstrarea actualului sistem de votare, în timp ce Traian Băsescu vorbește despre nevoia de a repara „erori legislative”: „Privind la evoluţiile politice ce au rezultat în urmă aplicării legii cu alegerea primarilor dintr-un singur tur, constatăm că, practic, democraţia suferă consistent (…) Alegerile într-un singur tur nu dau aproape nicio şansă partidelor mici sau partidelor noi”.
ALDE, partid aflat la guvernare, afirmă că susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, la fel ca și noul partid ProRomania, care prin vocea liderului gălățean Eugen Durbacă, anunță că va vota pentru revenirea la votul în două tururi.
În aceste condiții este interesant de văzut cum anume se va vota proiectul de lege pentru alegerile din 2020, ținând cont că PSD și UDMR, partide ce susțin păstrarea actualului sistem, au nevoie de susținerea independenților pentru a avea majoritate. Până atunci, reprezentanții PMP vor să strângă un milion de voturi la nivel național, ținta celor de la Galați fiind de 20.000 de semnături adunate până pe dată de 15 iunie.
postarea anterioară
postarea următoare