Reperul
Economic Eveniment

Dan Nica (europarlamentar PSD), intervenție în Parlamentul European pe tema dezvoltării industriei siderurgice și a accesului echitabil la programele de finanțare pentru cercetare

Europarlamentarul PSD Dan Nica a avut recent o intervenție în Parlamentul European pe tema dezvoltării industriei siderurgice și a accesului echitabil la programele de finanțare pentru cercetare. Liderul Delegației PSD din Parlamentul European i s-a adresat în mod concret Ilianei Ivanova, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret căreia i-a transmis faptul că la unele proiecte precum Hidrogen Valley au acces doar unele state, iar țări precum România sunt defavorizate.

Care este viziunea pe care o aveţi în privinţa modului în care industria siderurgică ar putea să beneficieze de ultimele tehnologii şi ultimele elemente care ar putea să conducă la o decarbonizare, despre starea competitivităţii industriei siderurgice şi mai ales chiar despre existenţa unei industrii siderurgice în Uniunea Europeană? Mă refer aici la proiectul Hidrogen Valley care a fost o iniţiativă foarte bună. Cu succes a luat un singur proiect cineva. Întrebarea este: intenţionaţi ca acest program să fie dezvoltat şi să poată să funcţioneze în alte părţi ale Uniunii Europene în afară de statele despre care ştim deja că sunt beneficiarele principale? În al doilea rând – aţi vorbit de widening (n.r. – extinderea programelor de cercetare) şi de hop on (hop on facility), şi stiu exact că la DG RTD (DG for Research and Innovation – Direcţia Generală pentru Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene) nu există vreo opţiune, pentru că ei s-au obişnuit cu cele 10 entităţi care iau cea mai mare parte din bani şi totul merge ca ”business as usual”. Pe cei de la DG RTD îi vedem foarte rar sau deloc şi auzim şi mai puţine de la ei. Vă rog pe dvs.,  cu tot respectul, să le transmiteţi un mesaj: probabilitatea ca să ne vedem şi pentru următorul proiect de cercetare este una foarte mare, chiar cu aceleaşi persoane. Cred că ar trebui să le spuneţi că nu există din partea acestui parlament şi cred că nici din partea următorului parlament, vreo opţiune care să spună că cele 10 entităţi, care sunt principalele beneficiare, singure sau în consorţii, le putem pune în programele de cercetare la un loc cu banii, iar ceilalţi să se lupte pentru banii care mai rămân, că situaţia cam asta este. Unii iau banii şi ceilalţi se prefac că participă în competiţie. Nici nu cred că o soluție ar putea fi limitarea sumei pe care ar putea să o primească cineva. (…)  Vă rog să începeţi demersul de creştere a modului în care participanţii din cercetare – eu vorbesc de România – să poată avea acces la informaţii şi să putem vedea împreună care sunt obstacolele birocratice, că sunt foarte multe. Am făcut acum 2 ani acest exerciţiu cu doamna comisar Maria Gabriel şi vă invit şi pe dumneavoastră, că cei de la DG RTD nu cred că vin ei în România pentru că e prea departe de Bruxelles. Dar poate dacă veniţi dvs., vor veni şi ei şi putem organiza o conferinţă împreună cu universităţile din România, împreună cu institutele de cercetare, să putem vedea ce anume putem să facem să crească gradul de participare, pentru că există talente, există oameni pregătiţi, dar trebuie să vedem şi ce se întâmplă în realitate de nu pot avea acces la programele de finanţare”, a spus în cadrul intervenției sale Dan Nica, europarlamentar PSD.

Postări asemănătoare

A fost protest şi astăzi în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi

Maria Vlad Romaniţă

Biletele la Loto vor putea fi achiziționate și online

Reperul

TNL îi cere Guvernului Dăncilă să nu majoreze salariul minim la 1 noiembrie

Reperul